Amsterdams merk Daily Paper opent winkel in New York

Het kledingmerk Daily Paper breidt uit met een eerste permanente winkel buiten Amsterdam. Zaterdag opent hun vestiging in New York.

Raounak Khaddari
De nieuwe winkel van Daily Paper in New York. Beeld Daily Paper
De nieuwe winkel van Daily Paper in New York.Beeld Daily Paper

De opening van de Daily Paper NYC flagshipstore had maanden geleden al moeten plaatsvinden. Maar door het coronavirus werd alles uitgesteld. Morgen gaat het wél door: het Amsterdamse modelabel bekroont haar succes met een permanente winkel in New York.

Het acht jaar geleden opgerichte modelabel telt 180 verkooppunten in 29 landen. Op het hoofdkantoor in Amsterdam werken 55 mensen. De winkel in de VS is de eerste eigen zaak buiten Nederland.

Gemeenschapsgevoel

Volgens het Amsterdamse kledinglabel is de winkelruimte in New York aan de Lower East Side meer dan een kledingwinkel. Het pand bevat een café en loungeruimte. Die ruimte moet een clubhuis worden voor de creatievelingen van New York, vergelijkbaar met het gemeenschapsgevoel dat nu in de Amsterdamse winkel hangt.

Het team van Daily Paper heeft samengewerkt met ontwerper Heather Faulding om op de 1140 vierkante meter winkelruimte een eigen stempel te drukken. Het interieur is een combinatie geworden van de oude Afrikaanse cultuur en hedendaags Europees design.

Sierlijk

Ook Amsterdam is terug te zien in de winkel. De opvallende sierlijke buitenkant doet denken aan de architectuur uit de tijd dat New York nog New Amsterdam was. Moderner zijn de gevelpanelen van geplette drankblikjes, een patroon dat doet denken aan Afrikaans kralenwerk.

Een van de doelen van de oprichters van Daily Paper is gemeenschappen te verenigen, zowel in de producten die het bedrijf maakt als in de visie die het uitdraagt. De eigen creativiteit combineert het Amsterdamse label met samenwerkingen, zoals die met het Van Gogh Museum. De daaruit ontstane collectie vergroot het bereik van het merk en de boodschap.

De vestiging van de winkel van Daily Paper op Delancey Street. Beeld Daily Paper
De vestiging van de winkel van Daily Paper op Delancey Street.Beeld Daily Paper

Zoektocht naar identiteit

Hussein Suleiman (30), zei eerder in Het Parool dat hij samen met zijn vrienden en mede-ondernemers Jefferson Osei (31) en Abderrahmane Trabsini (30) een verhaal wil vertellen. “We komen uit verschillende Afrikaanse landen. Osei komt uit Ghana, Trabsini uit Marokko. Op school leerden we over het Romeinse Rijk, de Tweede Wereldoorlog en de Duitse en Italiaanse geschiedenis, maar niets over Somalië, Marokko en Ghana, de kolonisatie van Afrika en de subculturen van het continent. Of wat zich daar afspeelt.”

“Met onze kleding, de ontwerpen, de prints en het materiaal – soms met spreuken van artiesten, zoals van Nigeriaanse rappers – willen we het verhaal vertellen van de zoektocht naar die identiteit, waarbij we vooral focussen op positieve ontwikkelingen, op mensen inspireren en kracht geven. Niet iedereen koopt bij ons vanwege dit verhaal, een heleboel mensen vinden wat we maken gewoon mooi.”

Daily Paper New York aan 18 Delancey Street is zeven dagen per week geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden