Amsterdamprijs voor kunstenaar Jennifer Tee
Jennifer Tee ontvangt dit najaar de Amsterdamprijs ter waarde van 35.000 euro. In de categorie ‘bewezen kwaliteit’ kent de kunstenares dit jaar geen gelijke, besliste de jury onder leiding van oud-winnaar Daria Bukvić.
“Deze stad, wiens geschiedenis talloze zwarte bladzijdes kent, liet dit jaar zien ook werkelijk heldhaftig, vastberaden en barmhartig te zijn,” zei regisseur/schrijver Daria Bukvić, die deze editie van de Amsterdamprijs Simone Weimans opvolgt als juryvoorzitter, via een livestream vanuit Pakhuis de Zwijger.
“Zoals gewoonlijk vormen kunstenaars de voorhoede,” vervolgde Bukvić. “Kunstenaars die met hun explosieve verbeeldingskracht de stille en luidruchtige revoluties in onze maatschappij en ons denken gestalte geven. In woord, in beeld, in beweging, in opstand, in ongemak, in wrijving, in schoonheid en in troost.”
In aanwezigheid van cultuurwethouder Touria Meliani (die kunstenaars opriep om haar te helpen om duidelijk te maken welke belangrijke rol zij spelen in de samenleving) en Annabelle Birnie, directeur van het organiserende Amsterdams Fonds voor de Kunst, stelde Bukvić vervolgens de genomineerden voor.
Voor de stimuleringsprijs – de categorie die ze in 2016 zelf won – zijn dat de Namibisch-Belgische singer-songwriter Shishani Vranckx; de vooral onder millennials populaire modeontwerper Duran Lantink, en de in Casablanca geboren illustrator Salim Bayri, die in 2018 was genomineerd voor de NN Group Art Award, een prijs voor uitzonderlijk talent die wordt uitgereikt tijdens de kunstbeurs Art Rotterdam.
Hors concours
In de categorie ‘beste prestatie’ gaat het tussen Oscam (het museum/creatief platform van directeur/curator Marian Duff in Zuidoost), Mezrab (het Iraanse cultuurcentrum van Sahand Sahebdivani aan de Veemkade) en Jungle By Night, dat in tien jaar uitgroeide van een bandje van Amsterdamse scholieren tot een internationaal succesvolle formatie met een volstrekt eigen sound, waarin koper en percussie hoofdrollen spelen.
In de categorie ‘bewezen kwaliteit’ besloot de jury om alleen beeldend kunstenaar Jennifer Tee te nomineren, wat betekent dat zij automatisch de winnaar is. De jury prees ‘de constante hoge kwaliteit’ van haar werk en ‘de originaliteit van haar veelzijdige kunstenaarschap’.
“De bijzondere positie die ze zowel in Amsterdam als in de internationale kunstscene inneemt vinden wij bewonderenswaardig.” De Amsterdamprijs werd slechts één keer eerder hors concours toegekend in de zeventienjarige geschiedenis: in 2015 aan toneel- en operaregisseur Ivo van Hove en scenograaf en lichtontwerper Jan Versweyveld.
Tee - dochter van een Nederlands-Engelse moeder en een Chinese vader, geboren in Indonesië - studeerde in 1998 af aan de Rietveld Academie, deed daarna de Rijksakademie van beeldende kunsten, en bestormde vervolgens de kunstwereld met zinsbegoochelende installaties, sculpturen, video’s en performances.
Haar bekendste werk is Tulpen Palepai, permanent te zien in het metrostation van de Noord/Zuidlijn onder het Centraal Station. In het enorme werk, waarin meer dan 100.000 gedroogde tulpenblaadjes zijn verwerkt, combineert Tee de tulp - het wereldberoemde Nederlandse icoon - met geweven kleden uit het zuiden van Sumatra: de palepai, scheepjes- of muurdoeken.
Fantastische afspiegeling
De jury maakte zijn keuze op basis van een longlist, die tot stand kwam op basis van gemotiveerde voordrachten van ruim zevenhonderd Amsterdammers. “De lijst van genomineerden maakt me trots” stelde AFK-directeur Birnie. “Het is een fantastische afspiegeling en representatie van de kunst en van de inwoners in onze geliefde stad. Ik zie uit naar de uitreiking in oktober, waar we de betekenis van cultuur met elkaar vieren – maar ook de kracht en creativiteit van Amsterdamse makers.”
De drie winnaars worden – onder voorbehoud – 26 oktober bekendgemaakt in ITA op het Leidseplein. Zij krijgen elk 35.000 euro en een unieke fysieke prijs, gemaakt door een jonge Amsterdamse kunstenaar. Vorig jaar gingen de prijzen naar beeldend kunstenaar Raquel van Haver, documentairemaker Aboozar Amini en Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet.
In de aanloop naar de uitreiking portretteert Het Parool alle genomineerden in een serie interviews.