Amsterdam-Zuid op de korrel

Coach is een film van regisseur Joram Lürsen (foto), maker van het enorm succesvolle Alles is liefde en scenarist Frank Ketelaar schrijver van All stars, Bij ons in de Jordaan, Vuurzee en vele andere tv-films en -series. Foto ANP

De eerste Telefilm van het seizoen is Coach van Joram Lürsen. Een komedie over goede bedoelingen op het multiculturele slagveld.

Als Suzanne van Meeteren (Anneke Blok) voor het eerst de zestienjarige Marokkaanse jongen Soukri (Mamoun Elyounoussi) thuis ontvangt, meldt ze trots dat ze bij haar traiteur 'authentieke Berberse hapjes' heeft gehaald. Deze mededeling wordt door Soukri met een blik vol onbegrip in ontvangst genomen. Coach, de eerste Telefilm van het seizoen, is een tragikomedie over de enorme kloof die er gaapt tussen een zestienjarige Marokkaanse jongen en een goedbedoelende vrouw uit Amsterdam-Zuid, die na een mislukte cursus portretschilderen een nieuwe hobby nodig heeft.

Ze schrijft zich in voor het programma Coach, waarbij je een Marokkaanse jongere onder je hoede krijgt. Maar uiteindelijk zal haar missie om Soukri een beter leven te bezorgen haar eigen gezin en dat van Soukri in het ongeluk storten.

Coach is een film van regisseur Joram Lürsen, maker van het enorm succesvolle Alles is liefde en scenarist Frank Ketelaar schrijver van All stars, Bij ons in de Jordaan, Vuurzee en vele andere tv-films en -series. Ketelaar en Lürsen zijn een goed op elkaar ingespeeld team, dat al op de Filmacademie samenwerkte aan Lürsens eindexamenfilm De finales.

Coach is niet voor niets de opening van het nieuwe Telefilmseizoen, waarin weer zes lange televisiefilms te zien zijn rond actuele maatschappelijke drama's. Het is voor het grootste gedeelte een geslaagde satire op de kloof tussen twee culturen. Het Amsterdam-Zuidmilieu krijgt er het meest van langs, met sterke rollen van Mark Rietman als een leeghoofdige plastisch chirurg en Anneke Blok als zijn echtgenote die niets liever wil dan de wereld verbeteren.

Anneke Blok steelt de show met die mengeling van groot komisch talent en hartverscheurende kwetsbaarheid, dat ze eerder demonstreerde in Alles is liefde. ''Ik heb energie!,'' roept ze tegen haar man, die twijfelt aan haar idealisme en liever nadenkt over nieuw tuinmeubilair dat hij bij een 'outlet in Naarden' op de kop heeft getikt. De manier waarop Anneke Blok hierin ongelukkig plaatsneemt is al een veelzeggend schetsje van hun huwelijksongeluk.

Terwijl Suzanne zich ontfermt over haar Marokkaan, stort haar huwelijk in en gaat haar zestienjarige dochter (Gaite Jansen) er met haar pupil vandoor.

Ketelaar en Lürsen pakken zonder aarzelen breed uit in een satirische schets van Zuid (let ook op de erotische kunst aan de muur), maar opereren behoedzamer als het gaat om het Marokkaanse milieu van Soukri, een jongen die automonteur moet worden van zijn vader, maar zelf droomt van Al Pacino als Scarface.

Het slot van de film is misschien wat al te Carry Sleeachtig, maar we geven alles voor de scène waarin Anneke Blok aan een Marokkaanse garagehouder probeert uit te leggen wat voor een geluidje ze hoort onder de moterkap: 'Krut! Krut!'. (MARK MOORMAN)

Coach, zondag 12 april, Ned 2, 20.15 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden