Grafiek

Amsterdam telt meeste rijksmonumenten van Nederland

Amsterdam is de monumentenstad van Nederland: de gemeente telde vorig jaar 7500 rijksmonumenten, blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het CBS.

De Otter is een van de acht Amsterdamse molens op de monumentenlijst Beeld Jan via Flickr.com

Het CBS analyseerde voor het eerst het Monumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en splitste per gemeente het aantal Rijksmonumenten naar een dertiental soorten uit.

In de provincie Flevoland is het treurig gesteld met het aantal monumenten. Almere, Lelystad en Zeewolde zijn landelijk de enige gemeenten met geen enkel rijksmonument op hun grondgebied. Dronten kent één monument, de Noordoostpolder heeft er 47.

17 agrarische gebouwen in Amsterdam
Landelijk gezien bestaat het grootste deel (59 procent) van de rijksmonumenten uit gebouwen of woonhuizen, in Amsterdam is dat zelfs 89 procent. In Nederland vormen de agrarische gebouwen daarna de grootste groep (12 procent) monumenten, maar in Amsterdam is dat aandeel uiteraard miniem: in totaal kent de stad 17 agrarische gebouwen die tot rijksmonument zijn uitgeroepen. Amsterdam kent onder andere 87 monumentale kerken, 8 monumentale molens en 20 horeca-instellingen die in een Rijksmonument gevestigd zijn.

Het centrum van de stad telt veruit de meeste monumenten, met de grachtengordel als onbetwiste winnaar (1830). Nieuw-West en Zuidoost kennen beide maar drie monumenten. Opvallende jongeling onder die zes monumenten is de Westereindflat in Slotermeer uit 1957, een ontwerp van Jan Rietveld.

Veel mensen wonen graag in een regio met monumentale panden. De huizenprijzen liggen in dit soort gebieden van vaak ook stukken hoger dan elders. Uit een onderzoek van de VU uit 2013 blijkt dat cultureel erfgoed een behoorlijke invloed heeft op de huizenprijzen in een gemeente. De onderzoekers simuleerden hoe de huizenprijzen zouden veranderen zijn wanneer ons cultureel erfgoed zou verdwijnen. In Amsterdam zou dat volgens de berekeningen van de VU een prijsdaling van 16,9 procent veroorzaken.

Monumentendag
Afgelopen weekend gingen 5.000 monumenten open in het kader van de 29stee Open Monumentendag. Ruim een miljoen bezoekers namen een kijkje in de voor één keer geopende kerken, kastelen en stadhuizen. De Stichting Open Monumentendag vreest echter voor het voortbestaan van de dag. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het comité van aanbeveling van de stichting, gaf eerder in de Telegraaf aan volgend jaar 250.000 euro te kort te komen, waardoor de editie van dit jaar zomaar de laatste zou kunnen zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden