Amsterdam krijgt filmcoördinator

Amsterdam is nog steeds de meest geliefde filmlocatie van het land en trekt ook veel buitenlandse filmmakers. Foto GPD Beeld
Amsterdam is nog steeds de meest geliefde filmlocatie van het land en trekt ook veel buitenlandse filmmakers. Foto GPD

AMSTERDAM - Amsterdam zal per januari een filmcoördinator aanstellen, die verantwoordelijk wordt voor de centrale behandeling van aanvragen voor het maken van filmopnamen in de stad. In de huidige situatie moeten vergunningen per stadsdeel worden aangevraagd.

Het is een van meestgehoorde klachten van filmcrews die Amsterdam als locatie willen gebruiken: de administratieve rompslomp, vooral als er stadsdeelovergrenzend wordt gedraaid en er per stadsdeel aparte parkeerontheffingen en andere vergunningen moeten worden aangevraagd. Probleem is dan ook nog eens dat verschillende stadsdelen en verschillend beleid op nahouden.

Amsterdam is nog steeds de meest geliefde filmlocatie van het land en trekt ook veel buitenlandse filmmakers. Ook veel Nederlandse films en televisieseries worden in de stad opgenomen.

Het Filmprotocol, dat in 2007 is ingesteld om het filmbeleid in de verschillende stadsdelen te stroomlijnen, was een eerste stap om het filmbeleid van de stad wat overzichtelijker te maken.

Op verzoek van wethouder Carolien Gehrels is onderzoek verricht naar de groeipotentie van de filmsector in de stad en naar de meerwaarde van een zogenaamde filmcommissioner, zoals die in steden als New York en 350 andere steden is aangesteld.

Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam 'veel te winnen heeft' door een betere service te bieden aan de filmmakers.

De verwachting is dat een centraal aanspreekpunt zal leiden tot meer films en series waarin Amsterdam een rol kan spelen.

Daarom heeft het college besloten toe te werken naar de instelling van een filmcommissioner. Carolien Gehrels: ''De komst van de filmcoördinator is belangrijk voor de citymarketing van Amsterdam. Zo gaan de beelden van onze stad de wereld over.''

''Daarnaast heeft Amsterdam het grootste aandeel in de omzet en werkgelegenheid van de Nederlandse filmindustrie. De economische waarde van de Amsterdamse filmsector is met een jaaromzet van ongeveer 170 miljoen euro en ongeveer 4700 banen in de stad substantieel.''

De nieuwe filmcoördinator wordt ondergebracht bij het Evenementenbureau van de gemeente. Hij of zij wordt zal worden vanuit Amsterdam Topstad. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden