Amsterdam jubileert, jubileert en jubileert

Amsterdam viert dit jaar feest, en niet zo'n beetje ook. In 2013 bestaan de grachten 400 jaar, maar daarnaast zijn er talloze instituten die een jubileum in hun agenda hebben staan, van het Concertgebouw (125 jaar) en de dierentuin Artis (175 jaar) tot debatcentrum Felix Meritis (225 jaar) en Toneelgroep Amsterdam (nog maar 25 jaar).

Een lichtsculptuur bij de Hermitage, tijdens de viering van Amsterdam Light Festival Beeld reuters
Een lichtsculptuur bij de Hermitage, tijdens de viering van Amsterdam Light FestivalBeeld reuters

Ook zal het Rijksmuseum na een verbouwing van 10 jaar in april weer heropenen en is het Van Gogh Museum na een korte opknapbeurt van 7 maanden weer voor het publiek toegankelijk. Verder wordt er uitgebreid stilgestaan bij de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden en 400 jaar diplomatieke relaties tussen Nederland en Rusland. En passant lift de regio mee. Zoals Haarlem, waar het Frans Hals Museum 100 jaar bestaat.

De viering van 'Amsterdam 2013' begint meteen op nieuwjaarsdag. Onder meer het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en de Hermitage, waar momenteel de topstukken uit het Van Gogh Museum te zien zijn, openen voor het eerst op 1 januari de deuren.

In het weekend van 12 en 13 januari is de officiële opening met het evenement 24H in het centrum van Amsterdam. Tegen de 80 ondernemers en culturele organisaties doen hieraan mee. 24 uur lang kunnen mensen allerlei activiteiten ondernemen. Midden in de nacht kun je bijvoorbeeld gratis met een taxichauffeur meerijden die de passagier vertelt over zijn vreemdste ritten.

Amsterdam Marketing, de organisatie die de hoofdstad in binnen- en buitenland promoot, is een grootschalige campagne begonnen om het jubileumjaar onder de aandacht te brengen. In het straatbeeld kun je niet om de festiviteiten heen. Er zijn 500 buitenlandse journalisten uitgenodigd om naar de hoofdstad te komen. In landen als Italië, Rusland, Frankrijk, België en het Verenigd Koninkrijk zijn de media uitgebreid voorgelicht.

Toch moet het vooral een feestje zijn voor de inwoners van de stad, zegt een woordvoerster van Amsterdam Marketing. 'We vieren het in alle stadsdelen, waar zo'n 45 lokale initiatieven subsidie hebben gekregen.' Een judovereniging of een buurthuis die iets te vieren heeft, allemaal willen ze een graantje meepikken van het jubileumjaar. Ze konden geld krijgen als er een link was met 2013. Het evenement 24H vindt in de loop van het jaar nog plaats in het zuiden, westen, noorden en oosten van Amsterdam.

Over het totale aantal bezoekers durft Amsterdam Marketing nog geen voorspellingen te doen. 'Ons doel is ook niet dít jaar alle mensen naar Amsterdam te trekken, maar vooral de hoofdstad onder de aandacht te brengen. In 2014 zijn de grachten er ook nog.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden