PlusAmsterdam Art Week

Amsterdam Art Week: uitgelicht

Deze editie van Amsterdam Art is niet alleen verplaatst van november 2020 naar juni dit jaar, maar ook verlengd van een weekend naar meer dan een week. Wat onveranderd bleef, is het bijzondere programma. Een bescheiden greep uit het royale aanbod.

Edo Dijksterhuis

Special Art

Naast het reguliere kunstcircuit bestaat een parallelle wereld met kunstenaars die autodidact zijn, buiten galeries om opereren en anderszins buiten de mainstream vallen. Onder deze ‘outsider artists’ wordt elke vier jaar de Special Award uitgereikt. Jurylid Mai van Oers stelde een tentoonstelling samen met zes van haar favoriete genomineerden uit het verleden. Te zien zijn onder andere keramische ­totems van Heinze van Dijken, de gestapelde tekeningen van gewelddadige actiescènes van Thomas Verlaek en het poëtische werk van Ab Stiva, waarin dieren en planten in vredige harmonie samenleven.
T/m 27 juni in Galerie Fleur & Wouter, Van Ostadestraat 43A

Sander Breure & Witte van Hulzen: Open Air

Het afgelopen coronajaar heeft het onderscheid tussen publieke en private ruimte doen vervagen. We mochten thuis beperkt bezoek ontvangen en spraken massaal af in parken en plantsoenen die een soort verlengstuk van de woonkamer werden. Kunstenaarsduo Sander Breure en Witte van Hulzen, meesters in het prikkelend becommentariëren van de actualiteit, past tijdens de Amsterdam Art Week een ruimtelijke omkering toe op de galerieruimte van tegenboschvanvreden. De deuren en drempels zijn uit de gevel gelicht en iedereen kan zo binnenlopen. In de ruimte ligt de sculptuur van een duiker die van binnen naar buiten beweegt, een sprong naar de vrijheid.

Het viel niet mee om vergunningen te krijgen voor deze actie. De gemeente eiste dat de ruimte ’s nachts wordt ­afgesloten met panelen en dat er overdag toezicht is op het naleven van de coronamaatregelen. Geen probleem, vonden de kunstenaars. Ze huurden studenten in als suppoosten, die niets anders doen dan officieel aanwezig zijn in deze tijdelijke openbaarheid.
T/m 24 juli in tegenboschvanvreden, Bloemgracht 57

Sander Breure & Witte van Hulzen bij tegenboschvanvreden. Beeld Sander Breure & Witte van Hulzen
Sander Breure & Witte van Hulzen bij tegenboschvanvreden.Beeld Sander Breure & Witte van Hulzen

Otobong Nkanga: Lingering on the Rim

Het werk van Otobong Nkanga gaat vaak over de mense­lijke omgang met natuurlijke hulpbronnen, en hoe het winnen ervan vaak leidt tot verminking van het landschap. De geboren Nigeriaanse legt daarbij de nadruk op de scheve politieke verhoudingen die het destructieve ­gedrag in standhouden. In haar nieuwste werk komen ­deze onderwerpen tot leven in onder meer een textielwerk en een installatie waarin stenen, archieffoto’s en stukjes ­koper een associatief en poëtisch verhaal vertellen.
T/m 25 juli in Galerie Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314

Reflex Second Space: The Residence

Reflex Gallery opent een tweede locatie, maar dit keer is het iets anders dan een traditionele tentoonstellings­ruimte. Het is een kruising tussen atelier, kunstenaars­residentie, presentatieplek, bibliotheek en ontmoetingsarena. Het voormalige woonhuis is hiervoor volledig verbouwd. Zo is er een verdieping uitgehaald, waardoor een ongewoon hoge ruimte is ontstaan die zich leent voor buitenissig grote beelden of schilderijen. Het is de bedoeling dat kunstenaars van de galerie en van buiten worden uitgenodigd om hier een tijdje te verblijven. Geïnspireerd door het dertig jaar omvattende archief en de binnenstad om de hoek, kunnen ze nieuw werk maken en dat even­tueel tonen.
Weteringschans 79A

Reflex Second Space: The Residence. Beeld -
Reflex Second Space: The Residence.Beeld -

Walk on by

Galerie Stigter Van Doesburg gaat een samenwerkingsverband aan met binnenhuisarchitect Ruud van Oosterhout. Die heeft een prachtige ruimte naast het Rijksmuseum, die hij vier keer per jaar ter beschikking stelt voor tentoonstellingen van de galerie. Het worden presentaties op het kruispunt van kunst en vormgeving. De eerste, getiteld Walk on by, vindt plaats tijdens de Amsterdam Art Week. Er is werk te zien van Thomas Raat, Lucas Lenglet en Pim Blokker.
T/m 15 juli in RVO Stadhouderskade 42

Alternative residency tours

Naast internationaal beroemde kunstenaarsresidenties als de Rijksakademie en De Ateliers, kent Amsterdam nog meer plekken waar kunstenaars van buiten een tijd kunnen verblijven. Tijdens de Amsterdam Art Week stellen vier hun deuren open.

In Zuidoost is BijlmAIR dé plek waar kunstenaars ­kunnen wonen, werken en tentoonstellen. In Noord runt Framer Framed sinds 2018 Werkplaats Molenwijk. Sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries heeft er de afgelopen weken gewerkt aan een ideeënbibliotheek met 120 schetsen voor interventies, die hij bedacht in gesprek met buurtbewoners.

In de Kolenkitbuurt in West bevindt zich Wow, waar alle disciplines welkom zijn, van klassieke muziek tot modeontwerp. Iets meer richting centrum: de Thami Mnyele Foundation. Deze organisatie brengt al ruim dertig jaar Afrikaanse kunstenaars naar Amsterdam. Op dit moment is Bernard Akoi Jackson uit Ghana te gast.
Op 26 juni om 12.00 uur, aanmelden via www.amsterdamart.com

Nos kultura (2000-2021) door JeanPaul Paula. Beeld Eva Broekema / Framer Framed
Nos kultura (2000-2021) door JeanPaul Paula.Beeld Eva Broekema / Framer Framed

Juul Hondius: To Unveil a Star

Al vijftig jaar staat voor het Navo-hoofdkwartier in Brussel een grote ster. Het is een kunstwerk gemaakt door ­Raymond Huyberechts. Josef Luns liet zich in 1971 als eerste fotograferen met de roodbruin stalen kolos als decor. Sindsdien is de sculptuur uitgegroeid tot symbool van het trans-Atlantische militaire verbond.

In zijn eerste speelfilm, To Unveil a Star, gaat Juul Hon­dius in gesprek met de ster. Hij legt het kunstwerk persoonlijke en ethische vragen voor, die aanleiding zijn voor bespiegelingen over ideologie, de weergave van politiek in de media en rol die het iconische beeld hierin speelt.
20 juni om 14.00 uur in Filmmuseum Eye, met na afloop een ­gesprek met Juul Hondius.

Still uit de film To Unveil A Star van Juul Hondius. Beeld -
Still uit de film To Unveil A Star van Juul Hondius.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden