Update

Amputeerzagen en mobiele toiletpotten bij tentoonstelling Peter de Grote

Zijn mobiele toiletpot, zijn amputeerzaag, zijn opgezette hond Liza en zijn eerste Rembrandt (gekocht voor 80 gulden): het zijn enkele van de voorwerpen die vanaf zaterdag in de Hermitage in Amsterdam het verhaal vertellen van Peter de Grote (1672-1725).

Redactie
Een bezoeker bekijkt de tentoonstelling over Tsaar Peter de Grote in de Amsterdamse Hermitage. De collectie staat in het teken van de bijzondere relatie tussen Rusland, Nederland en Amsterdam en is voor het publiek te zien van 9 maart tot en met 13 september 2013. Beeld ANP
Een bezoeker bekijkt de tentoonstelling over Tsaar Peter de Grote in de Amsterdamse Hermitage. De collectie staat in het teken van de bijzondere relatie tussen Rusland, Nederland en Amsterdam en is voor het publiek te zien van 9 maart tot en met 13 september 2013.Beeld ANP

Met een tentoonstelling van ruim 700 objecten geeft het museum een beeld van de beroemde Russische tsaar, de stichter van Sint-Petersburg die Rusland moderniseerde en ook een bijzondere relatie had met Nederland. Twee keer bezocht hij ons land, en een groot deel van zijn scholing en inspiratie haalde hij uit Amsterdam. Nederlands was de eerste buitenlandse taal die hij sprak.

Het Ruslandjaar in 2013, waarin Nederland en Rusland hun eeuwenoude relatie vieren, is voor de Hermitage dan ook de reden een eerbetoon te brengen aan 'deze grote historische figuur'. De expositie focust vooral op Peter de Grote als mens, met zijn leergierigheid, verzameldrift en veeleisendheid. 'We tonen persoonlijke voorwerpen waar zijn DNA letterlijk nog aan vastzit', zei directeur Cathelijne Broers dinsdag.

Zo trok de tsaar naar Zaandam en Amsterdam om zich te verdiepen in scheepsbouw, anatomie, geneeskunst en boekdrukkunst. De Hermitage toont de bijl, de zaag en de beitel die Peter daadwerkelijk gebruikte. Hij ging in de hoofdstad in de leer bij Frederik Ruysch om anatomielessen te volgen en wilde ook opgezette dieren, gedroogde planten en menselijke preparaten verzamelen. Op de tentoonstelling zijn een kinderarm en kinderhoofd op sterk water te zien.

In 1716 verwierf de tsaar het schilderij David neemt afscheid van Jonathan, dat Rembrandt maakte in 1642. Broers: 'Peter de Grote leerde de Russen verzamelen.' Peter introduceerde westerse kledij in Rusland en verplichtte mannen hun baarden af te scheren. Met de opgedane kennis in het westen bouwde hij tevens een krijgsmacht op. Tijdens zijn reizen en veldslagen kon hij niet zonder zijn mobiele toiletpot: met darmproblemen en aambeien was het ding voor de tsaar onmisbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden