Amerikaans psalmboek geveild voor recordbedrag

Een exemplaar van het zogeheten Bay Psalm Book, het eerste boek dat in Amerika werd gedrukt, heeft gisteravond tijdens een veiling bij Sotheby's in New York 14,2 miljoen dollar opgebracht, 10,5 miljoen euro. Daarmee is het het kostbaarste gedrukte boek ooit.

Redactie
Het Bay Psalm Book bij Sotheby's. Beeld AFP
Het Bay Psalm Book bij Sotheby's.Beeld AFP

Het psalmboek is een van de elf bekende overgebleven exemplaren van de eerste druk. Die omvatte in totaal 1.700 exemplaren en rolde in 1640 van een uit Londen geïmporteerde drukpers in Cambridge, Massachusetts.

Uitlenen aan bibliotheken
De koper van het boek is de Amerikaanse zakenman en filantroop David Rubenstein, die het wil uitlenen aan bibliotheken door het hele land zodat ze het kunnen tentoonstellen.

Het boekje werd te koop aangeboden door de Old South Church in Boston. Het kerkgenootschap wil de opbrengst gebruiken voor de renovatie van zijn kerkgebouw en het versterken van de financiële situatie. Afgelopen december besloot een meerderheid van de kerkleden over te gaan tot verkoop van het psalmboekje. De kerk, gesticht in 1669, is nog in het bezit van één ander exemplaar. De resterende zijn in het bezit van verschillende instanties, zoals de universiteiten van Harvard en Yale.

Leonardo da Vinci
Vooraf was ingeschat dat het boek 15 tot 30 miljoen dollar zou kunnen opbrengen. Het oude record voor een gedrukt boek dateert uit december 2010, toen een exemplaar van Birds of America van John James Audubon 11,5 miljoen dollar opleverde (8,5 miljoen euro).

Het kostbaarste boek aller tijden is tot nu toe de Codex Hammer van Leonardo da Vinci, een persoonlijk aantekeningen- en schetsboek. Het werd in 1994 geveild voor 30,8 miljoen dollar (22,7 miljoen euro).

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden