Review

Als Van Gaal zwijgt wordt het interessant

Louis van Gaal tijdens zijn boekpresentatie in de Arena samen met vriend en KNVB-voorzitter Michael van Praag. Foto ANP

AMSTERDAM - Voor even was hij overal. Terwijl de technisch directeur van Bayern München in een interview zei 'zeer tevreden' te zijn over de eerste honderd dagen van zijn trainerschap, beheerste Louis van Gaal zelf met de verschijning van zijn tweedelige (auto)biografie voor even de Nederlandse media. De strak georganiseerde boekpresentatie in de Arena werd gevolgd door optredens in de praatprogramma's De Wereld Draait Door én Pauw & Witteman: het mediabewijs voor alomtegenwoordigheid.

Vooral het biografische deel werd goed gelezen. Kranten en websites - nationaal én internationaal - speurden naar nieuws en vonden iets van hun gading. Zo was bijvoorbeeld in Engeland de mogelijke komst naar Manchester United in 2002 als vervanger van manager Alex Ferguson interessant. (Gemist als potentieel nieuwsfeit: opvoeder Van Gaal die zijn dochters terechtwees door 'ze een tik op hun vingers te geven of ze met het hoofd onder de kraan te houden'. 'Zo'n tik op de vingers is tegenwoordig uit den boze, maar ik zou willen dat het nog geregeld gebeurde.')

Tijdens het mediabombardement overheerste een tweetal zaken. De vertrouwensbreuk met zijn toenmalige vriend en Ajax-trainer Ronald Koeman, die uiteindelijk leidde tot zijn vertrek als technisch directeur bij Ajax. En er was de moeizame relatie met Johan Cruijff, waarop maandag een reactie van Cruijff kwam in zijn column in De Telegraaf. 'Dat ik ruzie met Van Gaal zou hebben komt daarom geheel voor zijn rekening. Ik heb wel betere dingen te doen.'

Het was amusant om te volgen, maar uiteindelijk zijn daarvoor de boeken niet gemaakt. Het ene deel vertelt het levensverhaal. Het andere deel geeft uitleg over zijn voetbalvisie. In het eerste geval staan de feiten netjes op een rij, maar is Van Gaal te veel aan het woord voor een afgewogen portret. De door ghostwriter Robert Heukels gekozen ik-vorm levert slechts sporadisch - en mogelijk door Van Gaal onbedoeld - iets interessants op.

'Er was een seizoen waarin Cruijff voor Feyenoord speelde. In dat jaar stond ik de hele tijd nummer één in het spelersklassement van De Telegraaf. Vier wedstrijden voor het einde stond ik één punt los, maar toen, die laatste vier wedstrijden, lieten ze de cijfers niet meer zien. Toen gingen de boeken dicht. En won ik.... de zilveren schoen. Niet de gouden. Die won Johan. Beter gezegd: die móest winnen.'

Gelukkig geven interviews met anderen - onder meer familie, AZ-directeur Toon Gerbrands en assistent Shota Arveladze - het portret de gewenste diepte. Dat geldt ook in het tweede deel. Er is een theoretische uitleg van zijn visie rondom 'de vier hoofdmomenten' van het voetbalspel met bijbehorende praktische trainingsvormen. Opvallend zijn de statistieken van alle wedstrijden als hoofdtrainer van Ajax, Barcelona, het Nederlands elftal en AZ. Meer dan zestig procent werd gewonnen, slechts 19.4 procent ging verloren. Ook hier zijn de interviews met anderen het meest interessant.

Zo zegt oud-AZ-speler Barry van Galen - tijdens zijn laatste seizoen vaak reserve en veelvuldig botsend met Van Gaal - over dat jaar: 'Ik had hem eerder willen hebben die man.' En vertelt Edward Metgod, assistent bij AZ en door Van Gaal gekenschetst als iemand die het categorisch oneens is met hem: 'Vaak is het één groot spel bij Louis. Hij geeft zijn mensen precies die ruimte die prettig is. Zodat hij iedereen optimaal kan gebruiken. Maar niemand mag het idee krijgen dat hij de belangrijkste is, iedereen moet zijn plaats kennen. Ondertussen krijgt iedereen wél verantwoordelijkheid en dus betrokkenheid.'

Misschien geen groot nieuws, maar juist de analyses van anderen doet het boek goed. (ARTHUR VAN DEN BOOGAARD)

Louis van Gaal, Robert Heukels & Andries Jonker - Louis van Gaal Biografie & Visie
Publish Unlimited, € 49,95


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden