Plus

'Als je me in het echt tegenkomt, zeg gewoon hoi'

Als dochter van Patricia Paay en Adam Curry is Christina Curry in de spotlights opgegroeid. Via Instagram werd Curry zelf BN'er. In de documentaire Christina Curry - In Real Life wil ze de tegenstrijdigheid laten zien tussen een online en een 'reallife' persoon.

Suzanna Timmer
'Ik praat al sinds mijn negende online met mensen' Beeld Vice
'Ik praat al sinds mijn negende online met mensen'Beeld Vice

Wanneer dacht je: ik wil deze documentaire maken?
"Het is ontstaan op het moment dat ik heel erg aan de ritalin en de koffie zat. Ik had in die periode niet zoveel vrienden om mij heen. Ik kreeg dagelijks berichten van volgers op Instagram - dat ze mij in de stad hadden gezien, of dat ze me niet durfden te benaderen, maar graag vrienden zouden willen zijn. Toen dacht ik: blijkbaar denken mensen dat ik heel veel vrienden heb en beseffen ze niet dat ik ook toe ben aan een beetje sociaal contact."

Heeft dat te maken met de zoektocht naar je eigen identiteit?
"Ja, want ik praat al sinds mijn negende online met mensen. Heel veel van mijn vriendschappelijke en romantische relaties zijn daar ontstaan. Ik deed een oproep aan mijn volgers: waarom wil je mij ontmoeten? Wil je mij 'doen', wil je vrienden zijn, wil je mij uitschelden? Ik kreeg honderden berichten van mensen met leuke en grappige verhalen, maar ook veel berichten van trieste en eenzame mensen. Ik ben blijkbaar niet de enige die een beetje contactgestoord is."

Iedereen wil gezien worden en geliefd zijn?
"We willen allemaal bevestiging. Het maakt niet uit of je duizenden of tweehonderd volgers hebt. Ik ben ook zo'n mongool die iemand online benadert, omdat ik het in reallife niet durf. Ik wil tegen iedereen zeggen: als je me in het echt tegenkomt, zeg gewoon eens hoi tegen me."

We zien ook beelden van jou als meisje. Opgroeien met bekende ouders lijkt niet altijd leuk.
"De eerste acht jaar van mijn leven woonden we in Amerika, ik had helemaal niet door dat mijn ouders beroemd waren. Toen we teruggingen naar Nederland was het ineens anders. Ik leidde een beschermd leven. Ik mocht niet alleen naar buiten. Mijn ouders hebben in die tijd een dreigement ontvangen van mensen die mij wilden ontvoeren. Ook al gebeurt dat niet, het is toch naar."

Als je plotseling meer Instagramvolgers krijgt, leg je het verband met een gebeurtenis rond je ouders. Je gaat uit van een negatieve situatie.
"Dat is inmiddels wel minder, zeker nu ik al twee jaar niet meer in de media ben. Ik heb een normale baan in een juiceshop, maar steeds als er iets rond mijn moeder gebeurt, gaan mensen mij volgen. Als ik iets provocerends post kiest De Telegraaf juist dat uit. Met de recente heisa rond mijn moeder had ik er in twee dagen ineens tweeduizend volgers bij. Verwachten ze echt dat ik wat zeg?"

'Met de recente heisa rond mijn moeder had ik er in twee dagen ineens tweeduizend volgers bij' Beeld Vice
'Met de recente heisa rond mijn moeder had ik er in twee dagen ineens tweeduizend volgers bij'Beeld Vice

In de docu reageer je wel op het seksfilmpje dat is verspreid van je moeder.
"Het heeft me veel pijn gedaan, daarom had ik er nog niet eerder een reactie op gegeven. Ze blijft familie en niemand heeft het recht om mijn moeder te beoordelen, behalve ik. Veel mensen hebben me in die periode juist gesteund. Ik vind het verschrikkelijk als mensen haar veroordelen. Wie denken ze wel dat ze zijn? Iedereen doet rare dingen. Tegenwoordig moeten we allemaal opletten wat er over je wordt verspreid via internet. Ook kinderen op school."

Dat is de duistere kant van sociale media.
"Het kan echt je leven verpesten. Het is dat mijn moeder een vrouw op leeftijd is die niet zegt dat ze zichzelf van kant gaat maken, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die met die gedachten rondlopen als hun dit overkomt. Mijn moeder heeft het omgekeerd en gezegd: 'Ik wil jonge mensen helpen en verspreiders moeten hiervoor harder worden gestraft.' Vaak komt er uit een slechte situatie iets moois. Ik denk dat zij er uiteindelijk alleen maar beter van wordt."

Christina Curry - In Real Life, Viceland (lifestyle- en cultuurzender van Vice), kanaal 26 Ziggo, 21.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden