PlusHan Lips kijkt tv

Als iedereen zou zijn zoals in Last family standing dan kwam het wel goed met de wereld

Han Lips schrijft elke dag over wat hij ziet op tv. Vandaag: Last family standing.

Han Lips
null Beeld

Op de vroege vooravond viel Lips zaterdag in een nieuw Zappprogramma: Last family standing. Het idee: vier vrolijke families worden door Emma Wortelboer de wildernis ingestuurd om daar te overleven. Twee weken van vuurtjes maken, vlotten bouwen en de sfeer goed houden. Lekkere survivaltelevisie, waarbij de eerste aflevering zonder onvertogen woord blijft. Zelfs het inleveren van de telefoons gaat zonder morren. Als dit de hoekstenen van de samenleving zijn, dan blijft de boel wel overeind.

In Kidsweek las Lips al een onderhoudend interview met deelnemer Maicah (9). Gevraagd naar zijn survivaltip, antwoordt hij: “Dat je moet doorzetten. Ik was zelfs sip toen het klaar was, omdat ik de natuur en de bergen niet meer zou zien. Ik zou het zo weer doen.”

Toen dwaalden de gedachten van Lips af naar de beelden die de afgelopen weken over hem heen waren gestort. Oekraïense gezinnen op drift, vluchtend voor oorlog en daarbij huis en haard achterlatend. Alleen mee wat ze kunnen tillen. Lips moest weer denken aan dat huilende ventje dat in z’n eentje de Poolse grens over kwam lopen. Aan achtergelaten katten en honden op perrons in Lviv. Aan gezinnen die opgevangen worden in sporthallen met veldbedden. Bang, uitgeput, alleen nog overeind op hoop en overlevingsdrang.

Flauw natuurlijk, Last family standing is een sympathiek jeugdprogramma waar de afschuwelijke actualiteit geen fluit mee te maken heeft. Maar toch voelde Lips even de vervreemding. Die vrolijke, welvarende gezinnen op een overzichtelijk avontuur – ergens vond Lips het schuren met de beelden die nu eenmaal door zijn hoofd spoken dezer dagen. Wrang, maar daar kon dit programma ook niks aan doen.

Reageren? hanlips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden