Recensie

Alles klopt in het waargebeurde drama Crazy Love (*****)

Titus Tiel Groenestege en Ria Marks staan na lange tijd weer samen op de planken en dat is een grandioos succes. Crazy Love is een aanrader van jewelste.

Hans Smit
Marks en Tiel Groenestege blijken nog steeds een perfect paar. Beeld Orkater
Marks en Tiel Groenestege blijken nog steeds een perfect paar.Beeld Orkater

De ondertitel zegt eigenlijk alles. 'If I can't have her nobody else will'. De New Yorkse advocaat Burt Pugach is geobsedeerd door kantoormeisje Linda Riss, maar zij wil van hem af. Toch valt ze steeds weer voor zijn avances, tot die haar bijna fataal worden. Eind jaren vijftig domineerden ze maandenlang de krantenkoppen, nu nemen Titus Tiel Groenestege en Ria Marks het waargebeurde drama als uitgangspunt voor hun nieuwe voorstelling. Een aanrader van jewelste.

De verwachtingen waren hoog gespannen: zo'n tien jaar geleden alweer was het mime-duo Marks/Tiel Groenestege zeer succesvol met het drieluik Valse Wals-Bankstel-Zucht. Verfilmd door Marc de Cloe, goed voor een Emmy Award. Crazy Love is een waardige opvolger. Alles klopt.

Perfect paar
Het virtuoze gebruik van fragmenten uit speelfilms, muziek uit die tijd en andere visuele en akoestische vondsten bieden de twee spelers een omgeving die ze past als een jas. Het fysieke spel tussen het rommelig gepositioneerde jarenvijftigmeubilair is onnavolgbaar. Marks en Tiel Groenestege blijken nog steeds een perfect paar. Titus Tiel Groenestege schakelt moeiteloos tussen dreiging en deemoed en niemand kan dramatischer vallen en weer opveren dan Marks. 'Ik ga vanavond niet het slachtoffer spelen,' zegt ze aan het begin, dat houdt ze vol.

Als ze in het slotbeeld na hun uiteindelijke verzoening samen naar filmbeelden van de echte Pugach en Riss staan te kijken, heeft ze een pistool achter haar rug. Deze vrouw gelooft in liefde ondanks alles, maar ze is niet gek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden