PlusFilm

Alles is elke dag opnieuw hetzelfde in Once in Trubchevsk

Roosje van der Kamp
Once in Trubchevk. Beeld
Once in Trubchevk.

Het is winter in Troebtsjevsk. Een vrachtwagenchauffeur (Egor Barinov) staat op het punt van huis te vertrekken om zijn vaste route landinwaarts af te leggen. Zijn vrouw geeft hem een thermoskan koffie mee voor onderweg. Even later geeft hij de koffie aan zijn verkleumde minnares Anna (Kristii Schneider), die hij net buiten de dorpsgrenzen heeft opgepikt. Lieve daden worden namelijk zelden beantwoord in het ingetogen drama Once in Trubchevk.

Hoewel het verhaal meerdere maanden, zo niet jaren, beslaat, lijkt de film vast in de tijd te zitten. De opening heeft een Groundhogdayachtig gevoel. Anna neemt afscheid van haar man en vertrekt met de bus, maar stapt buiten het dorp snel uit om opgehaald te worden door haar minnaar. Ze staat op het punt om dit overspel aan haar man op te biechten. Maar in de volgende scène zien we hoe ze opnieuw aan hun routine beginnen.

Besluiteloosheid en lafheid staan centraal in de zevende film van de Russische filmmaker Larisa Sadilova (Nothing Personal). In documentairestijl onderzoekt Sadilova niet zozeer de buitenechtelijke relatie tussen Anna en haar minnaar, noch beider huwelijk, maar betwist ze vooral het menselijk vermogen te veranderen. Once in Trubchevk is namelijk een film waarin alles verandert en toch hetzelfde blijft. Impactvolle momenten vinden buiten beeld plaats.

Het acteerwerk van de amateurs is niet altijd overtuigend en vooral in het begin is de observerende cinematografie wat vlak, terwijl de omgeving van Troebtsjevsk juist adembenemend mooi is. Pas halverwege begint de film, samen met het veranderende seizoen, wat te ontdooien.

Once in Trubchevsk

Regie Larisa Sadilova
Met Egor Barinov, Kristii Schneider
Te zien in Eye

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden