Dansrecensie

All Around is enerverende dans tussen een vrouw en een felle lichtbundel

Voorstelling All Around met danseres Mette Ingvartsen en jazzdrummer Will Guthrie. Beeld Eike Walkenhorst
Voorstelling All Around met danseres Mette Ingvartsen en jazzdrummer Will Guthrie.Beeld Eike Walkenhorst

Eén duidelijk idee. En dat dan heel consequent uitgevoerd. Je zou All Around bijna rechtlijnig kunnen noemen. Ware het niet dat in deze voorstelling niet de lijn, maar de cirkel regeert. Het publiek zit in een kring rond de Deense choreograaf/danseres Mette Ingvartsen en de Australische impro-jazzdrummer Will Guthrie.

Met een lichtstaaf tast Ingvartsen de kring af, zoals een scanner een document aftast. De eerste, naar het publiek gerichte cirkels draaien geleidelijk naar binnen toe. Steeds sneller draait Ingvartsen rondjes om haar eigen as, waarbij de lichtstaaf de rol krijgt van een danspartner. Het ene moment tilt ze de staaf horizontaal boven het hoofd. Enkele omwentelingen later houdt ze hem verticaal naast haar lichaam. Of ze zwaait hem rond, zoals de jedi’s in Star Wars hun lichtsabels rondzwaaien.

Zwaailicht

In de verder donkere ruimte doet dat rondwentelende zwaailicht afwisselend denken aan een vuurtoren en een vertraagde stroboscoop. In dit duet tussen vrouw en lamp worden de draaiingen steeds intenser. Het roept associaties met de beroemde Draaiende Derwisjen uit Turkije - maar dan zonder de bijbehorende spiritualiteit.

De muziek ontwikkelt zich op dezelfde manier. Slagwerkstokken met balletjes aan de uiteinden draaien rond in een klankschaal en over het oppervlak van een bekken. Dat levert lichte klanken op, die langzaam plaatsmaken voor repeterende roffels, die Guthrie in draaiende bewegingen verdeelt over zijn trommels.

Drummer en danseres werken ieder voor zich vanuit stilstand naar een wervelende climax toe, zowel in tempo als in volume. Die in dezelfde richting opgebouwde bewegingen vullen elkaar aan, tillen elkaar op en krijgen daardoor iets onvermijdelijks. Iets minder dan een half uur hebben Ingwartsen en Guthrie nodig om de kijker mee te voeren in hun organische draaikolk, die tegelijkertijd enerveert en hypnotiseert. Kort en krachtig.

Julidans, All Around

Door: Mette Ingvartsen en Will Guthrie
Gezien: 7/7, ITA
Te zien: vrijdagavond, aldaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden