Plus

Aline: nieuw stripblad van Nederlandse en Belgische tekenaars

Acht Nederlandse en Belgische striptekenaars en illustrators maken het nieuwe tijdschrift Aline. ‘Dit blad is één grote natte vinger.’

Peter Van Brummelen
Werk van Shamisa Debroey uit de eerste Aline. Beeld Shamisa Debroey
Werk van Shamisa Debroey uit de eerste Aline.Beeld Shamisa Debroey

De makers van Aline, een blad met volgens de cover ‘strips en kunst voor de eeuwige jeugd’, zijn echte tekentijgers, zegt initiator Wasco. “Geef ze een potlood in handen en ze gaan meteen van start. Het eerste nummer van Aline hebben we afgelopen zomer in tien dagen gemaakt. Gezellig met zijn allen aan een grote ronde rafel.”

Die tafel stond in WG Kunst, het kunstcentrum op het terrein van het voormalige Wilhelmina Gasthuis in Amsterdam-West. “We hadden er een soort kantoor van gemaakt, met kopieermachines en dat soort dingen.” zegt Wasco, die het leuker vindt niet met zijn echte naam in de krant te komen, maar van wie we wel mogen weten dat hij 62 is. Met zeven collega-tekenaars maakte hij het eerste nummer van Aline.

Striptekenaar Typex, die het ook al prefereert zijn echte naam niet genoemd te zien, kent hij van die collega’s het langst. “Hij is mijn maatje. Dertig jaar geleden zaten we al plannen te smeden voor een eigen blaadje, maar er kwam nooit iets van. Dit keer heb ik er werk van gemaakt.”

Nog een heel gedoe, een eigen tijdschrift uitgeven, ondervond Wasco al snel. “Ik heb er echt de ballen verstand van. Ik ben een tekenaar, geen uitgever. Maar het eerste nummer is er en ik vind het zelf heel mooi en cool.”

In het voorwoord van Aline stelt de naamgeefster zichzelf voor. Ze schrijft onder meer: ‘Ik ben een vrouw. Soms ook ben ik een man maar meestal een vrouw.’ Ook laat ze weten zich zorgen te maken over de wereld. Kwaad is ze over het klimaatprobleem, de vleesconsumptie, al dat plastic in de zee en discriminatie.

Het klinkt best links allemaal. Wasco moet lachen: “Ja, hè? Dat voorwoord schreef ik. Het had misschien beter gekund, maar als je duidelijk wil maken wie of wat je bent, mag je de dingen een beetje aanzetten. Maar Ik vond het echt belangrijk dat we evenveel vrouwelijke als mannelijke tekenaars hadden. Vrouwen zijn duidelijk in opkomst in de stripwereld, dat moet je dan wel terugzien in een nieuw blad.”

Heel streng in de leer is Aline niet. Doem is het door Wasco verzonnen thema van het eerste nummer, dat als titel ‘De beschaving voorbij’ heeft. Evengoed bevat het blad vooral vrolijke en absurde strips en tekeningen. “Zo’n thema is om de boel een beetje bij elkaar te houden, maar je kunt er alle kanten mee op natuurlijk. Het thema van het tweede nummer is vlees. Aline vindt dat we te veel vlees eten, maar het wordt echt geen nummer vol dorre vegetariërstrips. Vlees kan ook slaan op seks. Het thema kan ook leiden tot, ik noem maar wat, een cowboystrip.”

Nederlandstaligen

Aline kost 10 euro en verschijnt onregelmatig in een oplage van 1250 exemplaren. Is er in Nederland een markt voor? “We richten ons nadrukkelijk op Nederland én België, een deel van de makers komt daar ook vandaan. Er zijn 25 miljoen Nederlandstaligen. Ik weet het ook niet zeker, dit blad is één grote natte vinger, maar je zou denken dat daar toch wel genoeg mensen tussen zitten die Aline leuk vinden.”

Tot 25/11 is bij WG Kunst een tentoonstelling van de makers van Aline, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 28, maandag gesloten.

Werk uit het eerste nummer van Aline van Wasco. Beeld Wasco
Werk uit het eerste nummer van Aline van Wasco.Beeld Wasco
Werk uit het eerste nummer van Aline van Jeroen Funke. Beeld Jeroen Funke
Werk uit het eerste nummer van Aline van Jeroen Funke.Beeld Jeroen Funke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden