PlusGallery Viewer

Ali Keles: ‘Het begint bij kunst met verliefdheid’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Ali Keles (37), managing partner bij Lakeside Capital Partners, laat zich graag adviseren.

Manuela Klerkx en Oscar Van Gelderen
Robin Speijer - Partie (2019) Beeld
Robin Speijer - Partie (2019)

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is voor mij een vorm van vrijheid, een manier om mij te ontdoen van de dagelijkse concrete werkelijkheid en meer abstract, op afstand, ervaringen op te doen. Kunst nodigt uit tot kritisch denken en is een vorm van vastleggen van de weerspiegeling van ons maatschappelijk bewustzijn en geweten.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Vanuit huis was er behoudens bezoek aan musea niet per se een actief bewust leven in de kunsten. De echte start van de ontwikkeling in de kunst kwam later toen ik op uitnodiging van boezemvriend Mark Mouthaan en diens vader Floor de opening van de kunstbeurs PAN bezocht. Langzaamaan, door vooral veel te gaan kijken en ervaren, heb ik mijn weg gevonden.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“In deze periode van de pandemie: steeds meer online. Verder door het lezen van verschillende rubrieken over kunst in diverse mediabronnen, zoals kranten en tijdschriften. In ‘oude tijden’ door veel bezoeken te plegen, ook aan kunstenaars.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Overal wel, elke plek geeft een eigen betekenis aan kunst. In musea is het meestal bewonderen zonder verzamelwoede. Op beurzen en in galeries kom je met het bewustzijn aan dat een aankoop een gevolg kan zijn. Zo vertrek je wel iets anders uit huis. En online kun je zittend achter een bureau uitgebreid en toch stilletjes kunst ontdekken. Maar in een studio van de kunstenaar rondneuzen geeft wel een extra speciaal gevoel, dat is bijna betoverend.”

Joana Schneider - Flux - Carrot (2021) Beeld -
Joana Schneider - Flux - Carrot (2021)Beeld -

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Dit hangt volledig af van hetgeen zich lopende het jaar voordoet, van de werken die je tegenkomt en die van kunstenaars waar je al langer mee bezig bent. De laatste jaren hebben wij een bedrijfscollectie opgebouwd, genaamd Lake­side Collection, en zijn we lid geworden van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Merendeels in galeries, op kunstbeurzen en bij vlagen online. Al spotten we het werk online, dan wil je toch even in real life bekijken.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Ik ben redelijk vrij om aankopen naar eigen inzicht te doen; privé ook omdat er geen partner in beeld is. Zowel privé als voor de bedrijfscollectie laat ik mij adviseren. Het begint bij kunst zoals een liefdesrelatie begint met verliefdheid.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ron Mandos, Frank Taal, HazArt en Rademakers in Nederland, en internationaal met OMR in Mexico, Lisson (dat vestigingen heeft in Londen, Sjanghai en New York) en Anna Zorina in de Verenigde Staten.”

Satijn Panyigay - Twilight Zone - Museum Boijmans Van Beuningen 10 (2020)
 Beeld
Satijn Panyigay - Twilight Zone - Museum Boijmans Van Beuningen 10 (2020)

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Het zou een verrijking zijn werken van Antony Gormley, Yayoi Kusama en Anish Kapoor aan de collectie toe te kunnen voegen.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Van Robin Speijer kochten wij direct bij het afstuderen het werk Nightflower. Indrukwekkend is de wijze waarop Robin haar fascinatie voor textiel op een doek kan uiten. In 2020 ontving ze de Sacha Tanja Penning, een prijs voor figuratieve kunst.”

“Joana Schneider is een begenadigd kunstenares met een voorliefde voor het hergebruik van materialen. Ze verzamelt meterslange ­touwen die jarenlang in de scheepvaart werden gebruikt en later aan wal lagen.”

“Satijn Panyigay is een fotograaf met een indrukwekkend oog voor sereniteit, wat ook bleek ook uit de serie foto’s die zij heeft gemaakt van het leegstaande Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com.

Ali Keles - Managing Partner van ­Lakeside Capital Partners, een boutique investeringsmaatschappij met kantoren in Rotterdam, New York en Istanboel. Beeld Tomas Libertiny
Ali Keles - Managing Partner van ­Lakeside Capital Partners, een boutique investeringsmaatschappij met kantoren in Rotterdam, New York en Istanboel.Beeld Tomas Libertiny

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden