Ali B: kritiek op 'antisemitische' songtekst onterecht

De tekst van 'Dat is Money' van Ali B en Ronnie Flex is niet antisemitisch. Dat zegt rapper Ali B. in een reactie op de ophef die is ontstaan over het nummer.

Tom Kieft

In het nummer rapt Ali B. dat hij 'op zijn money zit als een Jew.' In de volgende zin zegt hij dat hij 'golddiggers' die op zijn geld uit zijn zou 'deporteren' naar 'ballers uit de hood'.

Woensdagochtend barstte de discussie op sociale media los door een artikel op Joods.nl, waarin deze tekst 'antisemitisch' werd genoemd.

Volgens Ali B zijn die aantijgingen onterecht. De tekst dat hij 'op zijn money zit als een Jew' is eerder een compliment aan het adres van Joden, aldus de rapper. "Ik noem ze juist goede zakenmensen." De zin erna moet als niet meer dan een 'woordspeling' worden gezien: "Golddiggers stuur ik door."

Ieder woord
Door het compliment dat Ali B met zijn tekst maakte over de handelsgeest van Joden, is hij verbaasd dat het commentaar juist uit die hoek komt. "Ik had eerder opmerkingen uit de orthodoxe moslimgemeenschap verwacht dan vanuit de Joodse gemeenschap."

Het commentaar zou volgens de rapper niet te veel aandacht moeten krijgen. "Als je kijkt op de website en de twitterpagina's waarop ik word aangevallen, zie je dat ze ieder woord uit de mond van een Marokkaan willen omvormen tot iets antisemitisch."

Betreurenswaardig
In het artikel dat woensdagochtend op de joodse website werd geplaatst viel de redacteur voornamelijk over de slechte voorbeeldrol die Ali B met de 'stigmatiserende' tekst zou innemen, en noemt het 'een betreurenswaardig fragment.'

'In plaats van het virulente antisemitisme onder islamitische jongeren tegen te gaan, kiest de knuffelmarokkaan klaarblijkelijk om een klassiek antisemitisch vooroordeel over Joden te verspreiden,' aldus de redacteur van de website.

Een Klein Beetje Geluk
In de twitterreacties die op het artikel volgden, voert verbazing over de tekst de boventoon, vooral omdat Ali B bekend staat om zijn vriendelijke, positieve imago. Zij vragen zich af waarom hij zich heeft verlaagd tot het rappen van de 'anti-joodse' en 'seksistische' teksten en noemen het 'jammer'.

Het nummer staat op Ali B's nieuwe CD Een Klein Beetje Geluk. De clip staat sinds 23 december op Youtube, en is inmiddels bijna een miljoen keer bekeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden