Algemeen Dagblad in bezit Vlamingen

AMSTERDAM - Het lijkt er op dat de AD-dagbladen binnen enkele weken in handen komen van het Belgische mediabedrijf De Persgroep. Volgens goed ingevoerde bronnen zijn de huidige eigenaren, de uitgeverijen PCM en Wegener, het in beginsel eens over de prijs.

Wegener zal zijn aandeel van 37 procent in het Algemeen Dagblad eerst overdragen aan PCM, dat daarna de krant in zijn geheel doorverkoopt aan de Belgen.

Een boekenonderzoek bij het financieel kwakkelende AD moet nog uitwijzen of de koopprijs juist is. Dit voorjaar circuleerde een vraagprijs van circa 50 miljoen euro, die evenwel als te hoog werd beschouwd. Sindsdien is de advertentiemarkt sterk verslechterd, en daarmee de omzet en de waarde van het AD.

De Persgroep en PCM beantwoordden vragen over de op handen zijnde transactie vandaag niet.

Wanneer het AD, de tweede grote krant in Nederland, in handen komt van De Persgroep, krijgt deze in de vier grote steden de belangrijkste stadskranten in handen. In Amsterdam bezit De Persgroep al 58 procent van Het Parool. Daar komen dan de Haagsche Courant, Rotterdams Dagblad en Utrechts Nieuwsblad bij. Tot het AD behoren verder de Amersfoortse Courant, AD Groene Hart en AD Rivierenland. De Persgroep bezit verder in Nederland het radiostation Q-music.

Voor adverteerders ontstaat straks een aantrekkelijk medium met een leidende positie in de grote steden.

Het AD werd in september 2005 samengevoegd met zeven regionale kranten van Wegener. PCM en Wegener bleven samen eigenaar, maar de samenwerking leverde alleen verliezen op. Van de 550.000 lezers die de kranten voor de fusie telden, waren deze zomer nog 459.000 over. Veel abonnees van de zeven regionale dagbladen herkennen zich niet meer in hun krant, sinds die de vorm van het Rotterdamse AD aannam. Het AD raakte in de rode cijfers, maar maakt sinds eind vorig jaar bescheiden winst, nadat enkele keren op personeel bezuinigd werd. Ook nu wacht de krant naar verwachting reorganisaties. (HET PAROOL)

null Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden