Alex van Warmerdam maakt tiende speelfilm

Regisseur Alex van Warmerdam werkt aan zijn tiende speelfilm. Het project, dat als werktitel Nummer Tien heeft gekregen, moet in 2018 worden gedraaid.

Het Parool
Alex van Warmerdam in 2015. Beeld anp
Alex van Warmerdam in 2015.Beeld anp

Dat heeft producent Marc van Warmerdam van Graniet Film vrijdag op het festival van Cannes bekendgemaakt. Over de plot van Nummer Tien wil de producent nog niets zeggen. "De meeste films zijn leuker om te zien als je er van tevoren niets van weet, en dat geldt voor dit project nog nét iets meer dan voor eerdere projecten van Alex."

Qua sfeer wordt het echter een "typische winterfilm. Dat is opvallend te noemen: Van Warmerdam heeft zijn meeste films in de zomer gedraaid." Nummer Tien wordt een Nederlands, Duits en Engels gesproken project dat zich in Nederland en Duitsland afspeelt.

Zelf geen rol
Naar verwachting wordt het de duurste speelfilm die de 64-jarige regisseur tot nu toe heeft gemaakt. Tot nu toe was dit Grimm, die toentertijd ruim 6 miljoen gulden kostte. Het hoge budget hangt onder meer samen met het grote aantal acteurs en het opvallende aantal locaties waar het verhaal zich afspeelt.

Het scenario van Nummer Tien is klaar. Producent Van Warmerdam schat het aantal draaidagen op zestig, wat zeker voor een Nederlandse productie opvallend veel is. Graniet Film heeft in Cannes contracten afgesloten met een Belgische en Duitse coproducent. De cast zal bestaan uit Nederlandse en buitenlandse acteurs. Alex van Warmerdam en zijn vrouw Annet Malherbe, die in zijn meeste films te zien is, spelen naar verwachting niet mee.

De film moet in de loop van 2019 klaar zijn. De laatste film van Van Warmerdam was de thriller Schneider vs Bax uit 2015. Zijn achtste film, Borgman, werd in 2013 geselecteerd voor de competitie om de Gouden Palm op het festival van Cannes. Marc van Warmerdam is momenteel in Cannes als coproducent van de Oekraïense film A Gentle Creature van regisseur Sergei Loznitsa, die dit jaar in competitie draait.

Alex en Marc van Warmerdam kregen vorig jaar een gezamenlijke ereprijs, het Gouden Kalf voor de filmcultuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden