Han Lips kijkt tv

Alex Klaasen in De Efteling, dat was geen toeval

Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Volle zalen.

Han Lips
Volle zalen, NPO 2. Beeld
Volle zalen, NPO 2.

Lips is altijd groot fan geweest van Alex Klaasen, dus keek hij vóór het drama van Ajax eerst naar Alex in Volle Zalen. Cornald Maas interviewde de zanger, acteur en cabaretier in de Efteling en dat was geen toeval.

De jonge Alex woonde tot zijn veertiende in Waalwijk en kwam vrijwel elke week in De Efteling. Daar ontstond ook zijn fascinatie voor sprookjes als Sneeuwwitje en Roodkapje, sprookjes die terugkeren in zijn succesvolle voorstellingen Showponies 1 en 2. Van die tweede Showponies werden de voorbereidingen gevolgd.

In de Efteling ontmoette Klaasen volgens eigen zeggen ook ‘de eerste homoseksueel in mijn leven: Holle Bolle Gijs’. “Omdat je er wat in stopte?” was Cornald Maas’ Pavlovreactie. “Nee, omdat hij zo nichterig praatte,” was Klaasens antwoord.

Ontroerend waren de verhalen over en beelden van de jonge Alex, die door zijn ouders werd gesteund in zijn aparte hobby’s als poppen maken en kleren naaien; hij kreeg zelfs een naaimachientje voor Sinterklaas. En als hij op vioolles wilde, mocht dat van zijn vader, een muziekleraar die een paar jaar geleden overleed. Alex zong op zijn crematie omdat hij dat gemakkelijker vond dan praten. Zijn moeder Anny is nog steeds Alex’ grootste fan: ze heeft de eerste Showponies zeven keer gezien.

Aan zijn doorbraak als Toon Hermans, tien jaar geleden, beleefde Klaasen weinig plezier omdat hij toen tegen een burn-out aan zat: “Ik dacht, ik ga op een berg in Frankrijk zitten en komkommers uit de grond trekken, ik wil niet meer spelen.”

Gelukkig zit Klaasen nu beter in zijn vel: “Ik ben persoonlijker geworden op toneel, maar ook geëngageerder.”

Daar was Lips blij om – maar hij zal nooit meer hetzelfde naar Holle Bolle Gijs kunnen luisteren.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden