Alcohol leidde tot spanningen binnen Muse

Sinds de release van het eerste album Showbizz in 1999 is Muse uitgegroeid tot een van de grootste namen in de muziekindustrie. Momenteel is de Britse rockband op een wereldtournee ter promotie van het album The 2nd Law dat eind 2012 verscheen, en die het trio langs uitverkochte stadions brengt.

'Onze bassist Chris was voor het eerst sinds lange tijd nuchter tijdens de opnames. Dat had een erg positieve invloed en kwam de snelheid ten goede', zegt drummer Dominic Howard.

Muse werd in 1994 opgericht en bestaat uit zanger/gitarist Matthew Bellamy, bassist Chris Wolstenholme en drummer Dominic Howard. Het trio heeft zes albums uitgebracht en verkocht wereldwijd ruim 15 miljoen exemplaren. In juni stond Muse nog in een volle Amsterdam Arena.

'We zoeken altijd naar nieuwe dingen in de studio', zegt Howard over de band die bekend is om haar experimenteerdrift. 'De meer elektronische nummers als de single Madness waren erg verfrissend om te maken.

'Hoewel de opnames van The 2nd Law prettig verliepen, kampte de band jarenlang met veel spanningen achter de schermen door de alcoholverslaving van bassist Chris Wolstenholme. 'In het verleden moesten Matthew en ik vrijwel alles doen in de studio. En als Chris er wel was, was hij onder invloed als hij stond te spelen.

'Volgens Howard speelde het probleem al erg lang. 'We hebben er vaak aan gedacht om Chris een ultimatum te stellen, maar vaak beterde hij zijn leven voor een korte periode. Zo hebben we tien jaar doorgesukkeld.

'Op The 2nd Law staan twee nummers die geschreven en gezongen zijn door Chris. Ze zijn erg belangrijk geweest voor zijn gevecht tegen de alcohol. 'Save Me en Liquid State zijn erg persoonlijk en Matthew en ik wisten dat we hem moesten helpen om ze af te maken', legt Howard uit.

'Tijdens de opnames zat hij nog middenin zijn herstel en deze twee nummers hebben hem heel erg geholpen in dat proces. Chris is een ander persoon geworden.' (FaceCulture)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden