Alain Clark en Ilse DeLange beste artiesten

Ilse DeLange ontving in Rotterdam de Edison Pop Award voor de beste vrouwelijke popartiest. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Ilse DeLange ontving in Rotterdam de Edison Pop Award voor de beste vrouwelijke popartiest. Foto ANP/Koen van Weel

ROTTERDAM - Alain Clark is bij de uitreiking van de Edison Popprijzen uitgeroepen tot beste mannelijke popartiest. Ilse DeLange kreeg de award voor beste vrouwelijke popartiest.

De Edison voor beste groep ging naar Bløf, Sabrina Starke kreeg de prijs voor beste nieuwkomer.

De prijzen werden gisteren in het Beurs-WTC-gebouw in Rotterdam uitgereikt. De vakjury stond onder leiding van muziekjournalist Leo Blokhuis. In de categorie kleinkunst won Alex Roeka en Ronald Goedemondt nam het beeldje voor beste comedian in ontvangst.

Het Nederlandse publiek mocht stemmen op het beste nummer en het beste album van 2008. Beide prijzen gingen naar Marco Borsato, voor het nummer Dochters en het album Wit licht.

Alleen Nederlandse artiesten
Dit jaar kwamen alleen Nederlandse artiesten in aanmerking voor een Edison Pop. Een kleine vakjury koos genomineerden en winnaars, het publiek mocht de winnaars in de categorieën beste nummer en beste album kiezen.

Gelijktijdig met de uitreiking van de prijzen was voor het eerst, op drie locaties in de Rotterdamse binnenstad, het Edison Pop Festival, waar onder anderen Sabrina Starke, Marike Jager, Dio en King Jack optraden.

De leden van Krezip kregen vorige week al te horen dat ze dit jaar de Edison Pop Oeuvreprijs zouden krijgen. De band gaf gisteren tijdens de uitreiking het voorlopig laatste optreden. Frontvrouw Jacqueline Govaert gaat met zwangerschapsverlof. In juni komt de band terug voor twee afscheidsconcerten in de Heineken Music Hall.

Juryvoorzitter Leo Blokhuis: ''De oeuvreprijs was de enige prijs waar we het heel snel over eens waren. Er is dit jaar maar één band die deze award hoort te krijgen.''

Zangeres en pianiste Jacqueline Govaert: ''We kunnen alles wat we de afgelopen twaalf jaar hebben opgebouwd met een gerust hart achterlaten, met een lintje van de Edison Oeuvreprijs er omheen. En als mijn vliezen nu niet breken, ben ik helemaal blij.''

De jury roemde Ilse DeLange om haar prestaties in 2008. ''Ilse heeft bewezen dat vernieuwing en succes makkelijk samen kunnen gaan.'' Alain Clark verdiende de prijs volgens de deskundigen omdat hij een nieuwe impuls aan de complete Nederlandse muziekwereld heeft gegeven. Over beste nieuwkomer Sabrina Starke zei de jury: ''Zij voegt heel veel genres samen tot een heel eigen geluid.'' Beste groep Bløf heeft de Nederlandse popmuziek de afgelopen jaren nieuw cachet gegeven en is uitgegroeid tot een collectief van echte topmuzikanten, aldus de jury.

Marco Borsato roemde de Edison Pop als 'verreweg de mooiste muziekprijs, eentje waar we trots op moeten zijn'. Hij zei bij het in ontvangst nemen van de award voor het beste nummer nog dat de Edison geen prijs van dertien in een dozijn is, 'hoewel ik met elf Edisons al hard op weg ben'.

Vijf minuten later, toen hij ook het beeldje voor beste album mocht komen ophalen, meldde hij: ''Het dozijn is in ieder geval binnen.'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden