Al-Qaida glossy vol tips voor de 'ondernemende jonge jihadist'

Er zijn deze week twee nieuwe edities van Inspire verschenen, de Engelstalige glossy voor jihadi's, met verhalen die de islamitische extremist moeten inspireren om de wapens tegen de vijand op te nemen. Behalve grote verhalen (zoals een stuk waarin uiteen wordt gezet wanneer het is toegestaan onschuldigen te vermoorden) bevat het ook profielen van prominente martelaars, handleidingen voor pistolen en op afstand bedienbare explosieven en bijvoorbeeld een quiz.

De cover van nummer 9 van Inspire Beeld
De cover van nummer 9 van Inspire

Het geheel is gelikt vormgegeven, met mooie fotografie (al zijn de illustraties vaak geweldsverheerlijkend) en een overzichtelijke opmaak. De inhoud doet je de rillingen over de rug lopen. 'Geestelijken zijn het er over eens dat vrouwen en kinderen niet bewust het doelwit mogen zijn', staat in het coververhaal van nummer 8. 'Maar als zij (...) de strijd financieel of moreel te steunen, wordt het wel legitiem.'

Als onschuldigen en strijders met elkaar gemengd zijn, is het geoorloofd hen allemaal te vermoorden. 'Als het maar gebeurt met de intentie de strijders onschadelijk te maken.'

Ook nummer 9 biedt veel tactische informatie en zet nog eens op een rijtje wat de belangrijkste doelwitten in de VS en andere westerse landen zijn: politieke leiders en grote, strategische economische doelwitten zoals luchthavens, spoornetwerken, olie-installaties, havens en effectenbeurzen, maar ook media en plaatsen waar zich 'veel joden verzamelen'.

Voor de 'ondernemende jonge jihadist' is er nog een tip: brand stichten. Gezien de schade die bosbranden de afgelopen jaren aan natuurparken hebben toegebracht, is dat een goed idee, zo wordt gesuggereerd. De jihadist wordt erop gewezen eerst tot Allah te bidden, te wachten op de juiste omstandigheden (droogte), en krijgt uitgelegd dat bijvoorbeeld een brand zich sneller uitbreidt in bos op steile hellingen. Daarna volgt de 'manual' voor het maken van verschillende brandbommen.

De cover van nummer 8 van Inspire Beeld
De cover van nummer 8 van Inspire

Anders Behring Breivik
Intrigerend is het stuk over christelijke extremisten als Anders Behring Breivik. Wat hij heeft gedaan wordt, opmerkelijk genoeg, 'extremisme op zijn top' genoemd. Volgens de auteur was deze actie moreel verwerpelijk omdat het motief van Breivik was dat hij 'mensen wilde wakker schudden' in plaats van vijandelijke strijders ombrengen of economische schade aan de vijand toebrengen (waarbij onschuldigen als 'collateral damage' kunnen omkomen, zoals bij de aanslagen in Madrid is gebeurd).

Het is overigens opmerkelijk dat het tijdschrift nog uitkomt; de twee belangrijkste medewerkers (Anwar al-Awlaki en Samir Khan) zijn september vorig om het leven gekomen bij een drone-aanval in Jemen. Gedacht werd dat daarmee ook het magazine aan zijn einde was gekomen. Hun dood wordt in het 9e nummer uitgebreid besproken. Er is extra aandacht voor de zoon van Awlaki, die samen met zijn vader om het leven is gekomen. 'Wat heeft hij misdaan?', vragen de auteurs zich af. (Daarbij geheel voorbijgaand aan de argumenten in hun eigen essay over onschuldigen die zich mengen met strijders.)

Er worden overigens nieuwe medewerkers gezocht, waaronder 'zusters die kunnen schrijven over aan vrouwengerelateerde onderwerpen'. Sollicitaties kunnen per e-mail worden verstuurd. 'Tref hierbij voorzorgsmaatregelen zodat veiligheidsdiensten niet gealarmeerd worden.'

Illustraties bij aanwijzingen voor het maken van op afstand bedienbare explosieven. Beeld
Illustraties bij aanwijzingen voor het maken van op afstand bedienbare explosieven.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden