PlusJeugdtheaterrecensie

Al dat gediscodreun duurt net te lang, maar dat maakt deze voorstelling juist geslaagd

Regisseur Jetse Batelaan laat zijn puberpubliek zich stierlijk vervelen en generen voor hun ouders. Met de beste bedoelingen.

Hans Smit
Dans is lekker ritmisch bewegen op muziek. Beeld  Kurt van der Elst
Dans is lekker ritmisch bewegen op muziek.Beeld Kurt van der Elst

Elke ouder maakt het minimaal één keer mee: ver na middernacht buiten op een kale parkeerplaats staan wachten terwijl je kind zich daar ergens binnen in school of zaal uitleeft op dreunende disco of andere klanken, of god weet wat uitspookt, en totaal de afgesproken tijd vergeet.

Daar sta je dan, soms met nog een paar wachtende lotgenoten. Je kunt het wel aan Jetse Batelaan, regisseur en artistiek leider van Artemis uit Den Bosch overlaten om met dit gegeven aan de slag te gaan. In zijn vorige coproductie voor 12+ (…..) Een voorstelling die schijt heeft aan zijn eigen vage titel (vorig jaar goed voor de Gouden Krekel voor beste jeugdtheatervoorstelling) waren het drie pubers die wat ongemakkelijk bij elkaar stonden.

Dit keer zijn het drie ouders: Kristel, Gerard en Ralph (Esther Snelder, Tjebbe Roelofs en Elias De Bruyne). We komen niet veel over hen te weten, en dat is ook niet de intentie van de makers. De omstandigheden brengen deze drie mensen samen, en die bepalen ook hun rol in Dans is lekker ritmisch bewegen op muziek.

Ongemakkelijk

In de zwarte speelruimte met ritmisch oplichtende lampen is er niets dat afleidt van de discodreunen van Toben Piel, niets ook dat niet ondergeschikt wordt gemaakt aan die zielloze klanken die toch niet zo zielloos blijken te zijn. Van de plakkertjes op de vloer tot rollen zeil en microfoonsnoeren, alles wordt geanimeerd door de muziek. En iedereen. Dat levert gênante scènes op.

‘Het zullen je ouders maar zijn,’ zoals sommige pubers het na afloop verwoordden. Ze hadden verveeld op hun stoel zitten schuiven. Dans is lekker ritmisch bewegen op muziek is met een uurtje eigenlijk ook net iets te lang om voortdurend te boeien, en paradoxaal genoeg daarmee een geslaagde voorstelling.

De ongemakkelijke ervaring die wordt voorgeschoteld irriteert, maar maakt wel indruk. Die pubers zullen er vast nog eens aan terugdenken, als ze ooit op een parkeerplaats hun zoon of dochter staan op te wachten na een schoolfeest.

Jeugdtheater

Dans is lekker ritmisch bewegen op muziek (12+)
Door: Theater Artemis & Künstlerhaus Mousonturm
Gezien: 13/4 Den Haag
Te zien: 21 t/m 23/4, Frascati

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden