PlusInterview

Akwasi: ‘Ik raak nu voor het eerst mijn roots aan, dat is wel spannend’

Na vijf jaar zonder solomuziek is er van Akwasi nu de ep Zoveel dingen. Het is de voorloper van een nieuw album dat is geschreven en opgenomen in Ghana.

Jaike Reitsema
Akwasi: ‘Het is belangrijk om te praten over mentaal welzijn.’ 
 Beeld Hollandse Hoogte / Martijn Gijsbertsen
Akwasi: ‘Het is belangrijk om te praten over mentaal welzijn.’Beeld Hollandse Hoogte / Martijn Gijsbertsen

In het Volkshotel wordt Akwasi (31) een paar keer enthousiast begroet. Zijn ­eigen platenlabel Neerlands ­Dope huist in het gebouw. Hij richtte het op in 2014, het jaar waarin zijn laatste soloplaat Daar ergens uitkwam. Tussen toen en nu is er zo veel gebeurd, zegt hij, dat er simpelweg geen tijd was om eigen muziek uit te brengen.

“Ik heb een tv-productie­bedrijf opgericht, een tv-format ­bedacht en gepresenteerd, een boek geschreven, een album uitgebracht met hiphopformatie Zwart Licht, meegedaan aan Expeditie Robinson en, het belangrijkste: ik ben vader ­geworden. Ik was altijd bezig met nieuwe muziek, maar ik had gewoon andere prioriteiten.”

Juridische fout

En er was nog een reden waarom ­Akwasi (voluit: Akwasi Owusu Ansah) besloot om muziek maken even op een laag pitje te zetten. In 2014 bracht hij het album Daar Ergens uit. Daarop stonden bewerkingen van nummers van de in 2004 overleden zanger Bram ­Vermeulen. Door een juridische fout liep Akwasi veel geld mis.

“Ik heb aan de dochters van Bram Vermeulen ­gevraagd of ik zijn nummers mocht bewerken,” zegt hij. “Ze vonden het goed en waren tot tranen toe geroerd. Maar mondelinge toestemming is niks waard als het niet op papier staat. Achteraf bleek dat ik helemaal geen rechten had. Ik heb ervan geleerd, het verschil met 2014 en nu is dat ik veel zakelijker ben geworden.”

Veel interesses

Op Zoveel dingen staan vijf heel ­verschillende nummers. Er is jazz, soul, hiphop, disco en zelfs techno te horen. Die techno-invloeden hoor je op het nummer Extase. “Dit is ­momenteel mijn minst populaire track, maar daar heb ik schijt aan. Ik vond het gewoon heel leuk om te ­experimenteren.”

De titel Zoveel dingen is zeer toepasselijk als het om Akwasi zelf gaat. “Ik denk dat mensen mij van zo veel ­verschillende dingen kennen. Ik heb heel veel interesses en fascinaties.” De titel verwijst ook naar de boodschap die Akwasi wil overbrengen. ‘Sorry. Zoveel dingen. Te veel dingen. Aan mijn hoofd,’ zingt hij in het refrein.

“We leven in een tijdperk waarin veel mensen kampen met burn-outs. Iedereen wil altijd het beste van zichzelf laten zien. Het is belangrijk om te praten over mentaal welzijn.” Zelf heeft Akwasi moeten leren nee te zeggen. “Met mijn ritme zou ik elke drie maanden een burn-out moeten hebben. Om dat te voorkomen luister ik goed naar mezelf. Als ik me niet goed voel, zeg ik alles af, die afspraken komen later wel.”

Superdansbaar

Om tot zichzelf te komen gaat hij ­regelmatig alleen reizen. De hele maand februari was hij in Ghana, het land waar zijn ouders vandaan ­komen. “Ghana voelt echt als thuiskomen. Als iemand iets zegt in het Ghanees, doet dat me denken aan mijn ouders, mijn ooms en tantes, mijn neefjes en nichtjes. Dan gaat mijn bloed sneller stromen.”

In die tijd heeft hij nieuwe nummers geschreven en opgenomen, de Ghanese invloeden zullen we terughoren op het aankomende album. “In een paar nummers zit de Ghanese taal, maar je hoort het ook aan mijn nieuwe band. Ze klinken superdansbaar, maken echt de heupen los en gebruiken die warme West-Afrikaanse geluiden.”

De eerste keer dat hij optrad met die nieuwe band was ook in Ghana, op Koningsdag dit jaar. “De mensen konden het niet verstaan, maar waren toch lekker aan het dansen en viben. De Ghanezen zongen Nederlands, de Nederlanders ­Ghanees. Hoe vet is dat?”

Handjes en voetjes

Akwasi heeft meer dan genoeg ­nummers gemaakt om een album te vullen, toch is hij er nog niet klaar voor het uit te brengen. “Mijn gevoel zegt dat het nog niet helemaal af is. Ik wil terug naar Ghana om het af te ronden. Ik raak nu voor het eerst mijn roots aan, dat is wel spannend. Misschien komt het begin volgend jaar uit, misschien breng ik eerst nog een ep uit. Het kan allemaal.”

Eén nummer komt er sowieso op, geschreven voor zijn dochter van ­anderhalf. “Toen ik het nummer liet horen, klapte ze in haar handjes en bewoog ze haar voetjes. Ik wist meteen: deze is voor jou.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden