Plus

Akwasi beraadt zich op rol Omroep Zwart na intimideren journalist

Rapper Akwasi beraadt zich op zijn rol binnen Omroep Zwart nadat hij vanwege een incident rond het radioprogramma Dit is de Dag een stortvloed aan negatieve reacties over zich heen heeft gekregen.

Sebastiaan Quekel
null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Akwasi liep vorige week boos weg bij een interview met het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag. Hij dwong de makers om de gemaakte opnames te wissen en nam twee laptops mee.

Dat was verkeerd, ziet Akwasi nu. ‘Mijn reactie na het misgelopen interview met de EO is niet goed te praten,’ verklaart hij op sociale media. ‘Ik ga bij mezelf te rade hoe dit heeft kunnen gebeuren en wat mijn rol binnen Omroep Zwart zal zijn.’ De rapper en dichter laat weten voorlopig verder te zullen zwijgen. Hij bood afgelopen week schriftelijk en mondeling al zijn excuses aan bij de makers van Dit is de Dag, aldus de EO.

De muzikant wist dat in het interview ook de Black Lives Matter-demonstratie aan bod zou komen op voorwaarde dat het niet ‘tergend lang’ zou zijn. Toen het moment uiteindelijk werd besproken kapte Akwasi na enkele vragen over de speech het interview af en trok de stekkers uit de laptop van de technicus. Zo kwam er geen antwoord op de vraag of hij de woorden over het ‘trappen van zwarte piet’ had voorbereid.

Geen aangifte

De omroep zegt geen aangifte te doen. “Wat ons betreft is de zaak met het publiceren van ons verhaal nu afgerond,” aldus een woordvoerder. “We wilden de journalistieke weg bewandelen.”

Het is nog onduidelijk of de gebeurtenissen rond het interview juridische gevolgen voor Akwasi zullen hebben. Hoewel omroep EO geen aangifte tegen de muzikant doet, kan het Openbaar Ministerie besluiten hem alsnog te vervolgen voor zijn opruiende speech van afgelopen zomer tijdens de Black Lives Matter-demonstratie in Amsterdam. Een woordvoerder van justitie laat vrijdagavond weten dat het nu nog te vroeg is om iets over de zaak te zeggen en of er vanuit het OM actie wordt ondernomen.

Ook is nog niet duidelijk of Akwasi aan Omroep Zwart verbonden blijft. De omroep in wording werd eind september gelanceerd voor meer diversiteit en kleur op de Nederlandse televisie. Naast het behalen van 50.000 leden is er ook nog een compleet beleidsplan nodig, inclusief tien concrete tv- en radioformats.

NVJ: ‘Intimidatie’

Journalistenvakbond NVJ noemt het gedrag van Akwasi ‘ronduit kwalijk en bedreigend‘. “Journalisten moeten in vrijheid en ongehinderd hun werk kunnen doen,” zegt algemeen secretaris Thomas Bruning in een verklaring die door de EO online gezet is. “Zeker een publieke figuur als Akwasi zou zich hiervan terdege bewust moeten zijn.”

De EO liet zich adviseren door de NVJ of ze het afgebroken interview met Akwasi alsnog moesten publiceren. Akwasi dwong de makers om gemaakte opnames te wissen na vragen over zijn veelbesproken speech op de Dam en nam vervolgens twee laptops mee. Omdat de journalisten een back-up hadden gingen ze onder dwang akkoord.

“De interviewer is naar onze mening volstrekt gerechtigd om het interview uit te zenden, nu zijn belofte om het materiaal te wissen onder dreiging van het niet teruggeven van de laptop is gedaan. Een dergelijke intimidatie is ronduit kwalijk en bedreigend jegens de betrokken journalist,” aldus Bruning. “Een onder een bedreiging geuite belofte is niet rechtsgeldig, dus de interviewer/journalist is in onze optiek volstrekt gerechtigd om het opgenomen materiaal alsnog te gebruiken en het (afgebroken) interview alsnog uit te zenden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden