Plus

Aisha Scheuer van Diwmotz: 'Ik ben mateloos benieuwd naar het leven van anderen'

Aisha Scheuer (34) verzamelt opmerkelijke tweets voor haar website Diwmotz.nl, oftewel: 'Dit is waarom mensen op Twitter zitten'.

Kees van Unen
'Ik ben mateloos benieuwd naar andermans leven' Beeld -
'Ik ben mateloos benieuwd naar andermans leven'Beeld -

Diwmotz

"Onder die noemer verzamel ik de leukste tweets. Het begon in 2013 als een grote grap, maar inmiddels is het heel populair."

"Toen ik een paar jaar geleden nog in de kinder­opvang werkte, vond ik het ontspannend om tussendoor tweets te lezen. Twitter is een bijzonder medium: de beperking om in 140 tekens een verhaal te vertellen, dwingt je om bondig te zijn. Spelen met woorden is het."

"Ik merkte dat veel mensen om me heen mijn fascinatie niet snapten - Twitter is een beetje het vergeten kindje van de grote sociale media. Voor hen ben ik de leukste tweets gaan verzamelen. Die deel ik via mijn site en via Facebook en Instagram. Vorig jaar sloeg dat opeens enorm aan. Nu zit ik op meer dan 80.000 ­likes op Facebook."

Sociale media

"Behalve Twitter heb ik Facebook en een Instagram­account, zowel zakelijk als ­privé. Ik zou daarmee meer moeten doen, want die media groeien nog steeds hard. Net als Snapchat. Dat is goed bedacht, ik heb alleen het geduld niet al die filmpjes te bekijken."

"Ik vind het mooi om te zien hoe sommige entertainers opbloeien op Snapchat. Tim Hofman bijvoorbeeld, en Lize Korpershoek. Zij hebben een bepaalde humor - heel droog, een beetje grof - die goed werkt op dat medium. Ze zijn brutaal, maar met hun charisma kunnen ze dat maken. Het doet denken aan hoe Bart de Graaff vroeger overal mee wegkwam."

"Ik heb eens een documentaire over pinguïns voorzien van commentaar en op Snapchat gezet. Gewoon omdat het van die rare beestjes zijn."

"Het spontane karakter van Snapchat vind ik leuk en het feit dat alles na 24 uur weer weg is. Maar het is voor mij niet de uitlaatklep die Twitter ooit voor me was. Toen ik nog in de kinderopvang werkte, in 2012, kreeg ik een burn-out. Het contact met mensen, het relativerende ervan: dat heeft me toen echt goed gedaan."

'Ik doe mijn best te snappen wat er gaande is' Beeld Pokémon GO
'Ik doe mijn best te snappen wat er gaande is'Beeld Pokémon GO

App

"Mijn zoontje vindt Pokémon Go leuk en mij fascineert het ook. Laatst sprak ik met vriendinnen af om een paar Pokémon te gaan vangen in het park. Half tien 's avonds; ik wist niet wat ik zag: het park zat vol met mensen op kleedjes, roepend naar elkaar dat ze een zeldzame Pokémon hadden gezien."

"Een Charmander. Ja, ik heb hem ook gevangen, maar ik heb er tegelijkertijd met verbazing naar gekeken. Ik sta met één been in de tijd van Snapchat, maar kan me ook nog herinneren dat ik mijn eerste mobiele telefoon kreeg, lang geleden. Ik doe mijn best te snappen wat er gaande is, maar soms haak ik niet meer aan. Bij vloggers bijvoorbeeld. Enzo Knol: daar snap ik niks van."

Televisie

"Ik ben echt een RTL 5-­kijker. Programma's als Adam zoekt Eva en Temptation Island heb ik allemaal gezien, omdat ze grappig zijn natuurlijk, maar ook vanwege mijn interesse in mensen. Ik wil weten wat hen bezielt."

"Om die reden geniet ik ook van bijvoorbeeld Probleem­wijken. Ik ben gewoon mateloos benieuwd naar het leven van anderen; en ik bewonder de eerlijkheid en openheid van de mensen in die programma's. Neem Adam zoekt Eva, waar twee mensen elkaar op een ­eiland naakt ontmoeten: dat is zo dapper. Ik wil dat begrijpen."

"En Tim Hofman, met #BOOS. Dat is televisie op internet, en heel goed gemaakt. Dan komt hij binnen bij een jongen met kanker en vraagt hij: 'En heb je nog kanker? Ja? O, jammer man.' Ontwapenend droog."

'Ik wil weten wat hen bezielt' Beeld -
'Ik wil weten wat hen bezielt'Beeld -

Muziek

"Ik schaam me ervoor, maar ik heb een paar vreselijke afspeellijsten op Spotify. Ooit had ik de lijst 'sletjesmuziek', met alles waar je lekker sletterig op kunt dansen. Reggeaton en zo. Nu heeft die een andere naam: 'Samuel 6:14'."

"Ik heb al mijn lijstjes vernoemd naar Bijbelverzen en in deze staat iets over dansen: 'Vol overgave danste hij voor de Heer, slechts gekleed in een linnen priesterhemd.' In Genesis heb ik liedjes die mijn levensverhaal vertellen, van in den beginne tot nu. Dat is er eentje die ik meestal heel hard meezing."

Series

"Ik hou van series over seriemoordenaars. Dexter, Criminal minds, en vooral Suspect behaviour, waarin ze echt onderzoeken waarom de moordenaar doet wat ie doet."

"Voor boeken geldt hetzelfde: ik hou van verhalen over mensen die mishandeld of misbruikt zijn. Noem het een obsessie."

"Op dit moment kijk ik echter voor de derde keer The L word, een best oude televisieserie over lesbiennes, die ik tien jaar geleden voor het eerst heb gezien. Ik ben zo veranderd in de afgelopen tien jaar dat ik er steeds nieuwe dingen in zie."

'Ik ben zo veranderd in de afgelopen tien jaar dat ik er steeds nieuwe dingen in zie' Beeld Showtime
'Ik ben zo veranderd in de afgelopen tien jaar dat ik er steeds nieuwe dingen in zie'Beeld Showtime

Trending

"Vroeger had je moppenboekjes. Ooit moeten die moppen zijn verzonnen en viraal zijn gegaan, zou je kunnen zeggen, voordat ze in zo'n boekje belandden. Dat is wat nu gebeurt met uitingen op internet. Mijn site is dan het moppenboekje."

"Ik heb bewondering voor goed bedachte dingen die worden opgepikt door een groot publiek. Laatst bijvoorbeeld, de hashtag #zeghet. Daarmee werden vrouwen opgeroepen om te delen hoe mannen weleens over hun grenzen zijn gegaan. Geen heftige aanrandingen of verkrachtingen, maar net een kneep in de kont of opdringerigheid in een discotheek. Met zulke hashtags krijgt Twitter echt betekenis: mooi om te zien."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden