Advocaat: 'Snowden kan vrij rondreizen in Rusland'

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden leeft in Rusland op een bewaakte en geheime plek maar kan wel onbelemmerd rondreizen in het land zonder dat hij wordt herkend. Dat heeft zijn Russische advocaat Anatoli Koetsjerena gezegd tegen de televisiezender Russia Today.

Demonstrant vraagt om bescherming voor Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden. Beeld afp
Demonstrant vraagt om bescherming voor Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.Beeld afp

Dat meldt The Guardian. Snowden wordt persoonlijk beveiligd. Het is onduidelijk of de bescherming wordt verstrekt door de Russische staat of door een van de vele private beveiligingsbedrijven in Rusland.

The Guardian is een van de media waaraan Snowden gegevens overhandigde over het spionageprogramma PRISM waarmee de Amerikaanse veiligheidsdiensten heimelijk informatie vergaart. De Amerikaanse overheid wil dat Snowden, die in Rusland tijdelijk asiel heeft gekregen, wordt opgepakt en uitgeleverd, zodat ze hem kan laten berechten.

Het lijkt Koetsjerena niet waarschijnlijk dat de VS een gewaagde operatie zal lanceren om Snowden op Russische bodem op te pakken. Toch adviseert de raadsman zijn cliënt waakzaam te blijven. 'Ik geloof niet dat dat zal gebeuren,' zegt hij, 'maar Amerikaanse speciale eenheden hebben eerder ingegrepen in andere landen.' Koetsjerena verwijst hiermee vermoedelijk naar de uitschakeling van Osama Bin Laden in 2011.

Adoptie
Volgens de advocaat geniet Snowden 'dezelfde rechten en plichten als elke andere Russische burger'. De klokkenluider heeft veel banen aangeboden gekregen, evenals veel hulp van Russische burgers. Het opmerkelijkste aanbod kwam van een 50-jarige vrouw, die vroeg of het mogelijk was om Snowden te adopteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden