PlusGallery viewer

Advocaat Bart Bierman: ‘Ik moest zelf mijn weg vinden als verzamelaar’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Advocaat Bart Bierman (37) begon zijn verzameling in New York.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Koen Delaere – Untitled 09, The Paper Series (2018), Galerie Gerhard Hofland. Beeld Koen Delaere
Koen Delaere – Untitled 09, The Paper Series (2018), Galerie Gerhard Hofland.Beeld Koen Delaere

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is altijd sluimerend aanwezig in mijn hoofd. Het leuke van kunst verzamelen is dat je opeens beseft dat je ook een persoonlijke band met kunst kan hebben en dat je kan kiezen: vind je het goed of niet? Raakt het je? Wil je het hebben of niet? Zo ga ik zoekend en scannend door het leven.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“We gingen vroeger erg vaak naar musea in binnen- en buitenland, en mijn moeder heeft een blauwe maandag aan een kunstacademie gestudeerd. Maar in het kunst verzamelen heb ik zelf mijn weg moeten vinden. Dat begon toen ik in 2008 voor werk naar New York verhuisde. Daarvoor was ik nog nooit in een galerie geweest.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Om te beginnen: Instagram. Dat is echt het ultieme medium om galeries, kunstenaars en andere verzamelaars te volgen. Geen geklets, gewoon plaatjes kijken. Verder online platforms zoals Patty Morgan, GalleryViewer en Hard//hoofd. Ik koop ook graag tijdschriften om in te bladeren, zoals Artforum of Metropolis M. Tot slot zou ik ook nog een klein pleidooi willen houden voor goede, ouderwetse televisie: Kunstuur, Mondo ook al is dat inmiddels alweer ter ziele, Het Uur van de Wolf, mooie 2Doc-documentaires.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik kijk kunst het liefst op beurzen, vooral Art Rotterdam. Het voordeel is dat alle kunst dan beschikbaar is, en dat je werken, galeries en ontwikkelingen kan vergelijken. Een goede tweede zijn galeries en ateliers. Kunst in het museum kijken vind ik ook geweldig, maar als liefhebber, niet als verzamelaar. Online kunst kijken spreekt me toch het minst aan.”

Bryan Schutmaat
Gas Sign (2015)
Galerie Wouter van Leeuwen Beeld Bryan Schutmaat
Bryan SchutmaatGas Sign (2015)Galerie Wouter van LeeuwenBeeld Bryan Schutmaat

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Ik koop zes à zeven werken per jaar. Ik begon met fotografie, dus dat was in oplage. Nu koop ik vrijwel alleen nog maar uniek werk, omdat ik uiteindelijk schilderkunst toch het interessantst vind.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik kan erg genieten van het volgen van een kunstenaar, en dan in de galerie of op een beurs om diens werk heen dralen. Dan verliefd worden en ter plekke de knoop doorhakken. Ik koop trouwens ook erg graag direct van de kunstenaar, bij de bron. Het leuke van een veiling vind ik dat je er werken voor redelijke prijzen kan kopen van gerenommeerde kunstenaars.

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Nee, kunst waarderen is wat mij betreft super-individueel. Mijn vriendin hoeft het dus niet eens te zijn met een aankoop. En als zij op haar beurt kunst koopt, hoef ik het omgekeerd ook niet met haar eens te zijn. Een aankoop die een compromis is, lijkt me sowieso een garantie voor middelmaat en spijt.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Zonder de anderen tekort te doen, kom ik nu erg graag bij Gerhard Hofland. We wonen er praktisch naast. De ruimte is er prettig, kunst komt daar geweldig tot z’n recht.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Ik kan er niet een kiezen, maar dat hoeft ook niet met een onbeperkt budget, toch? Marlene Dumas, Anish Kapoor, Gerhard Richter, Anselm Kiefer en Piet Mondriaan.”

Remy Jungerman – Pimba Gwafu (2016), Galerie Ron Mandos 
 Beeld Remy Jungerman
Remy Jungerman – Pimba Gwafu (2016), Galerie Ron MandosBeeld Remy Jungerman

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Koen Delaere vanwege zijn monumentale, meeslepende verfwerken. Daar word ik helemaal ingezogen. Alsof je valt.”

“Bryan Schutmaat maakt super indrukwekkende, documentaire-achtige sfeerfotografie. Onvergetelijk.”

“Remy Jungerman combineert mooie geometrisch-abstracte kunst met zijn Surinaamse roots en tradities. Strak en gevoelig. Werelden die bij elkaar komen.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Bart Bierman
Advocaat ziet kunst kopen als een individuele zaak, waarbij hij en zijn vriendin ieder hun eigen keuzes maken Beeld Het Parool
Bart BiermanAdvocaat ziet kunst kopen als een individuele zaak, waarbij hij en zijn vriendin ieder hun eigen keuzes makenBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden