Ad van Liempt opnieuw niet schuldig bevonden aan plagiaat

Journalist en tv-maker Ad van Liempt heeft zich niet schuldig gemaakt aan een schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat concludeert het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI) in een advies aan het bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het Parool
Ad van Liempt. Beeld ANP
Ad van Liempt.Beeld ANP

In december oordeelde een andere onderzoekscommissie al dat Van Liempt geen plagiaat heeft gepleegd. De klager ging daartegen in beroep en dus werd er opnieuw onderzoek gedaan. Het LOWI adviseert Van Liempt wel om de door hem erkende onzorgvuldigheden in het proefschrift te herstellen.

De journalist promoveerde in mei op een onderzoek naar SS-Obersturmführer Gemmeker, de commandant van kamp Westerbork in de Tweede Wereldoorlog. Over zijn promotieonderzoek werd een klacht ingediend bij de universiteit. De klager beschuldigde Van Liempt van vervalsing en plagiaat.

Daarop deed de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) onderzoek naar de zaak. Ook dat oordeelde dat Van Liempt basisprincipes eerlijkheid en zorgvuldigheid van de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening niet heeft geschonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden