PlusKlassieker

Ach die arme Marie, zo vaak teleurgesteld in het leven

Welke moderne klassiekers moet je als ­literatuurminnend wereldburger gelezen hebben? Dieuwertje ­Mertens selecteert deze week Een revolverschot uit 1905 van de Vlaamse Virginie Loveling (1836-1923).

KLASSIEKER revolverschot
omslag

kosteloos Beeld -
KLASSIEKER revolverschotomslagkosteloosBeeld -

Waar gaat de roman over?

Twee huwbare notarisdochters, de kleine, donkere Marie en haar elf jaar jongere, struise, blonde zus Georgine Santander, blijven na de dood van hun ouders alleen achter in het familiehuis in Vroden. Omdat ze bang zijn voor inbrekers, krijgen ze van hun buurman, muzikant Luc Hancq, een revolver cadeau. Beide zussen worden ­verliefd op hun buurman, die zich wentelt in al die aandacht en met beiden flirt, hoewel zijn voorkeur uitgaat naar de jongste en knapste. De oudste zus Marie die zo graag wil trouwen is stikjaloers en maakt Georgine wijs dat Hancq ook verliefd is op haar met alle desastreuze gevolgen van dien.

Waarom zou je Een revolverschot lezen?

De roman werd onlangs gemoderniseerd en van een nawoord voorzien door Annelies Verbeke voor de Salamanderreeks. De streekroman geeft niet alleen een inkijkje in het dorpsleven in Vlaanderen rond de eeuwwisseling en het zielenleven van Marie, die verteerd wordt door jaloezie, en haar zus, die zich laat leiden door haar temperament, maar blijkt ook een heerlijk taaldocument vol uitdrukkingen in het dorpsdialect en ­vergeten woorden als erwtenschuwer (vogelverschrikker) en teljoor (bord). De roman wordt tot het pathologische naturalisme gerekend (Bloed en rozen, Jacqueline Bell, 2018), waar bijvoorbeeld ook Lodewijk van Deyssel toe behoorde. In deze romans staan nerveuze karakters centraal.

Wie is het meest opmerkelijke personage?

Ach die arme Marie, zo trouwlustig en zo vaak teleurgesteld in het leven: ‘Zij wist dat hij (Luc Hancq) soms laat gezelschap ontving(...) Marie brak weer in tranen los, met het machtige, tot hiertoe tegenover zichzelf ontkende – thans overweldigende –en ongewilde bewustzijn van het ontglippende geluk en de noodlottig-onzinnige strijd die ze met de hardnekkigheid der wanhoop tegen het onverbiddelijke volhield.’

Hoe werd de roman (destijds) ontvangen?

‘Een juweeltje is het van fijn de vrouwenziel weten te ontleden!’ schreef Anna de Savornin Lohman in De Hollandsche Lelie.

Wie liet zich erdoor inspireren?

Toen het boek ter tafel kwam bij de canoncommissie voor Nederlandse Taal en Letteren, wees Verbeke het af. Iets waar ze na herlezing spijt van had. Via Fixdit, een schrijverscollectief dat streeft naar meer diver­siteit in het literaire veld, zette ze dit recht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden