AC/DC is dom en slim tegelijk

Eerder dit jaar trad de Australische rockgroep al op in het Rotterdamse Ahoy. Foto ANP Beeld
Eerder dit jaar trad de Australische rockgroep al op in het Rotterdamse Ahoy. Foto ANP

Ook de evangelisatiebeweging Naar House, die normaliter stichtelijk werk verricht bij dance-evenementen, is uitgerukt. Op het plein voor de Arena staat pontificaal een grote bus geparkeerd met daarop de tekst: 'Jezus zegt: komt allen tot mij. Ik zal u rust geven.'

Rust? Dat is wel het laatste waar al die zestigduizend AC/DC-fans behoefte aan hebben. Herrie willen ze, oorverdovende en louterende gitaarherrie. Voor de oordopjes die in de Arena worden verkocht, bestaat al even weinig belangstelling als voor het woord van God.

Eerder dit jaar trad de Australische rockgroep al op in het Rotterdamse Ahoy. Dat nu, aan het einde van dezelfde tour, nog een concert in de veel grotere Arena volgt, geeft aan hoe populair de al 36 jaar bestaande band uit Sidney hier nog altijd is.

Maar het zijn niet alleen Nederlanders die de Arena bevolken. Zo is er een heel ruime delegatie Belgen in het stadion, omdat het Arenaconcert ook een beetje een goedmaker is voor een in maart afgelast optreden in het Sportpaleis in Antwerpen.

In de Arena is Rock 'n roll train het openingsnummer, een song van van AC/DC's jongste album Black ice. Verrassend? Ja en nee. Een band zoals de Stones zou een stadionconcert nooit durven openen met een nieuw nummer. Daar staat tegenover dat de songs op Black ice precies zo klinken als de songs op al die andere albums van AC/DC (totale verkoop: 200 miljoen exemplaren).

AC/DC vond in de vroege jaren zeventig zijn muzikale vorm en is daar nooit meer van afgeweken. Hard, strak en simpel; het is muziek die even dom als slim is. Als hardrock zien de leden van de groep hun muziek liever niet omschreven. Zij maken rock-'n-roll, klaar.

Waarin de mannen van AC/DC in elk geval sterk afwijken van doorsnee hardrockers is hun gevoel voor humor. Hoogst ongebruikelijk in het genre hebben ze er geen enkel probleem mee de draak met zichzelf te steken. En dus treedt gitarist Angus Young, 54 jaar oud toch al, in de Arena weer aan in zijn schooluniformpje met korte broek. En ja hoor, na een langgerekte striptease halverwege de show heeft hij alleen die korte broek nog aan.

De vele Angus Younglookalikes in het publiek, vaak ook mannen op leeftijd, houden hun schooluniformen keurig aan. Sommige van hen hebben een opblaasgitaar om de nek, waarop de hele avond woest meegespeeld wordt.

Young zelf kan na het optreden gewoon naar huis. Hij is getrouwd met een Nederlandse en heeft een huis in de Achterhoek. Aan de accenten in de rij bij het verlaten van de Arena te horen, moeten meer mensen die kant op. (PETER VAN BRUMMELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden