AC/DC in Ahoy': láchen!

Zanger Brian Johnson in een onderonsje met sologitarist Angus Young, zaterdagavond in Ahoy'. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Zanger Brian Johnson in een onderonsje met sologitarist Angus Young, zaterdagavond in Ahoy'. Foto ANP/Robert Vos

Niet vaak zal een rockconcert zo oorverdovend hebben geklonken als dat van AC/DC, zaterdag in Ahoy'. En niet eerder opende een show met een immense diesellocomotief die tijdens de ouverture uit de coulissen het podium op kwam. En dan hebben we het nog niet over de bataljons luchtgitaristen in de zaal die elk moddervette riff meespeelden. AC/DC zorgde voor niets minder dan spektakeltheater.

In juni komen ze nog eens terug in de immense Amsterdam Arena. Maar het uitverkochte Ahoy'-concert was er voor de echte fans van de hardrockgroep, die meer dan dertig jaar geleden de wereld veroverde met een combinatie van een moordend geluidsvolume, onmiskenbare staccato gitaarintro's, simpele maar o zo pakkende refreintjes en de gimmick van sologitarist Angus Young die, al zo lang als de groep bestaat, optreedt in dat typisch Britse schooluniform met stropdas en korte broek. Ze overleefden glansrijk de jaren tachtig en negentig en lijken anno 2009 populairder dan ooit, deze van oorsprong Australische rockers. Ze profiteren volop van de jarenzeventignostalgie die ook Abba en disco weer in de belangstelling heeft gebracht.

Het eind vorig jaar verschenen AC/DC-album Black Ice werd zelfs een wereldwijde kaskraker. Net als bijvoorbeeld Long Road out of Eden van de Eagles voegt het echter niets substantieel artistieks toe aan het oeuvre van de groep, het lest slechts de dorst naar nostalgie.

AC/DC live is een ander verhaal. In Rotterdam staat deze zaterdagavond 35 jaar routine en souplesse op het podium. De klassieke, hakkende gitaarpartijen klinken strakker dan ooit, de krijsstem van zanger Brian Johnson heeft nog niets aan kracht verloren.

In de repertoirekeuze wordt niet het geringste risico genomen. Vijf nummers van de nieuwe plaat en verder vrijwel louter songs van het succesalbum Back in Black uit 1980, en alle nog oudere klassiekers.

Angus Young mag zijn Gekke Henkie-act opvoeren, inclusief puffen, steunen, André van Duinachtige bekkentrekkerij en de striptease die hij nu ook alweer decennia lang doet. Tijdens de kraker Whole Lotta Rosie verschijnt een twintig meter grote opblaas-Rosie in lingerie die zichzelf het hele nummer lang in het kruis wrijft - lachen! Volksheld Angus gaat in de finale al solerend met een liftje omhoog.

Een cartoon, ja. Maar wel een verschrikkelijk grappig en consequent volgehouden cartoon. AC/DC zou de Stripschapprijs moeten krijgen. (PETER BRUYN)

AC/DC, Ahoy. Gezien: 14 maart. Herhaling:23 juni 2009, Amsterdam Arena (uitverkocht).

www.acdc.com

Gitaris Angus Youg in z'n schoolkloffie. Foto ANP/Robert Vos Beeld
Gitaris Angus Youg in z'n schoolkloffie. Foto ANP/Robert Vos
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden