Plus

Absolutely Fabulous: 'De film moest nog veel dramatischer dan de serie'

De filmversie van hitserie Absolutely Fabulous gaat volgende week in Nederland in première. De actrices pakten nog een keer goed uit. 'We moesten zelfs sterren afwijzen.'

Ab Zagt
Jennifer Saunders (links) en Joanna Lumley als Ab Fab- vriendinnen Edina en Patsy. Beeld Warner Bros
Jennifer Saunders (links) en Joanna Lumley als Ab Fab- vriendinnen Edina en Patsy.Beeld Warner Bros

'Hello darling." De jolige en vrijpostige begroeting van Joanna Lumley zorgt even voor verwarring. Is de actrice zelf aan het woord of haar personage, de meestal lichtelijk benevelde Patsy Stone uit Absolutely Fabulous? De verslaggever hoeft zich overigens verder geen illusies te maken over een bijzondere behandeling. Bijna elke journalist die Lumley krijgt dezelfde ontvangst, waarbij 'darling' theatraal als 'dahling' wordt uitgesproken.

Voor even neemt Lumley (70) de honneurs waar. Haar tegenspeelster en vriendin Jennifer Saunders (57) heeft zich verontschuldigd. Ze is de wc van de kamer in het Londense Soho Hotel ingedoken. "Ik moet eerst even pissen," vertrouwt zij de publiciteitsmedewerkster van de filmmaatschappij toe.

Haar plaspauze is niet zo verwonderlijk: de actrices zijn al ruim een halve dag in de weer met hun interviewmarathon voor de filmversie van Absolutely Fabulous die op 21 juli in première gaat in Nederland. Voor de wachtende pers staan mierzoete cupcakes met sigarettenpeuken van marsepein gereed. Wie wil mag een fles wodka mee naar huis nemen.

Malheur
Als het duo weer compleet is, steekt Saunders van wal. Absolutely Fabulous (door fans omgedoopt tot Ab Fab) is haar geesteskind. In 1987 schreef ze een sketch die uitgroeide tot een van de grootste komische tv-series in de geschiedenis van de BBC.

De manier waarop Saunders in haar rol als de verwende, verwarde en ­eeuwig puberale publiciteitsvrouw Edina Monsoon de mode- en amusementswereld in Londen op de hak nam, leverde hilarisch televisie­vermaak op. Minstens zo belangrijk is de bijdrage van Lumley als Edina's vriendin Patsy, een bijna voortdurend beschonken parasiet die niet zonder haar vriendin kan.

Waarom nu na al die jaren een filmversie? "Het begon allemaal met een weddenschap," zegt Saunders. "Ik zat in een radioprogramma met collega Dawn French met wie ik de eerste sketch van Ab Fab had gemaakt. Zij daagde mij uit: ik moest binnen jaar een filmscenario schrijven voor Absolutely Fabulous, anders moest ik haar tienduizend pond betalen."

Saunders bedacht een plot waarin haar personage Edina allerlei malheur overkomt: een koelkast zonder champagne, een lege bankrekening, geen cliënten (zelfs zangeres Lulu, die haar al die jaren trouw is gebleven, geeft er de brui aan) en als absoluut dieptepunt de verdenking van moord, waardoor ze doelwit wordt van de paparazzi.

"Niets blijft Edina in deze film bespaard," zegt Saunders. "Het moest veel dramatischer zijn dan wat zij al die jaren in de televisieserie heeft meegemaakt. Zij moet zelfs Engeland ontvluchten. Maar dat had ook te maken met het feit dat Joanna en ik naar een mooie filmlocatie wilden. Dat werd dus Cannes."

Realistisch
Bij het schrijven nam Saunders één groot risico. Degene die Edina om het leven gebracht zou hebben, is het wispelturige model Kate Moss. "Het kon alleen maar Kate zijn wat mij betreft," zegt Saunders. "Ik mag haar zeer en ik had iemand nodig van haar statuur. Alleen: ik had alles al geschreven voordat ik haar had benaderd. Dat was wel even spannend. Maar gelukkig vatte Kate het sportief op. Zij had nog nooit eerder echt geacteerd, maar ik vind haar heel goed in de film."

Moss is niet de enige beroemdheid in Absolutely Fabulous, the Movie. De film wemelt van de gastrollen van onder anderen Joan Collins, Dame Edna, Graham Norton, Rebel Wilson, Jean Paul Gaultier, Stella McCartney, Jerry Hall en Jon Hamm, de ster uit Mad men. "We hebben zelfs een aantal grote sterren moeten afwijzen," zegt Saunders.

Op de vraag waarom Ab Fab na al die jaren nog steeds zo populair is, antwoordt Lumley: "Los van alle humor, die soms spijkerhard is, gaat de serie vooral over de vriendschap tussen twee vrouwen die elkaar altijd steunen en nodig hebben. Ik denk dat hun onderlinge verhouding de sleutel voor het succes is."

Over haar eigen rol: "Ik dacht altijd dat Patsy te overdreven werd voorgesteld om realistisch te zijn. Maar ik heb in de loop der jaren veel vrouwen ontmoet die zelf een vriendin als Patsy hadden."

Drank, drugs, liefde
Waarom zijn Edina en Patsy eigenlijk zulke egocentrische wezens, onverbeterlijke feestbeesten? Lumley: "Dat heeft natuurlijk alles met de jaren zestig te maken, hun hoogtijdagen. Je kon overal een winkeltje beginnen zonder dat je aan regels moest voldoen. Je kon je auto gewoon op de stoep zetten zonder weggesleept te worden. Je kon met alles experimenteren. Drugs, drank, liefde. Ik mis het echt. Ik benijd de jeugd van vandaag niet. Zij mogen veel minder en zijn veel braver dan wij destijds. En nu krijgen ze ook nog te maken met Brexit."

Saunders: "Hè, laten we het even niet over de Brexit hebben. Alsjeblieft niet."

Ab Fab gaat, net als de serie, ook over de angst om ouder te worden. Patsy injecteert zichzelf in de film met embryobloed. Hoe gaan de actrices zelf om met het voortschrijden der jaren? "Heel goed," zegt Lumley met een dodelijke blik. "Laten we het zo zeggen: je zit hier wel met twee grootmoeders te praten. Dat zegt hopelijk genoeg. Daar doen wij niet geheimzinnig over."

Absolutely Fabulous, the Movie gaat op 21 juli in première. Vrijdag is een voorpremière in de Munt en Tuschinski.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden