Update

ABN Amro mag VNU krediet weigeren

VNU Media is op dit moment met zijn eigenaar, investeringsmaatschappij 3i, in onderhandeling over herfinanciering van het bedrijf. Foto ANP Beeld
VNU Media is op dit moment met zijn eigenaar, investeringsmaatschappij 3i, in onderhandeling over herfinanciering van het bedrijf. Foto ANP

HAARLEM - ABN Amro hoeft VNU Media geen extra krediet te verlenen. Dit blijkt uit een vonnis van de rechtbank in Amsterdam. De bank weigerde geld over te maken, omdat de uitgever niet voldoet aan de afspraken. VNU Media is eigenaar van de bladen Intermediair en Computable en de website Nationale Vacaturebank.

De uitgever had een rechtszaak aangespannen tegen ABN Amro. De bank weigerde begin deze maand bijna 2 miljoen euro aan betalingen over te maken voor VNU Media, omdat die onderneming niet meer voldoet aan de afspraken die tussen de twee partijen zijn gemaakt.

Door de uitspraak zouden betalingen van het mediabedrijf in gevaar kunnen komen. VNU Media liet weten aan de lopende verplichtingen te kunnen voldoen. ''De salarissen van juni zijn al betaald,'' aldus bestuursvoorzitter Erik Hoekstra. ''Het komt daarbij ongelegen dat ABN Amro zichzelf nu voorrang verleent.''
VNU Media is op dit moment met zijn eigenaar, investeringsmaatschappij 3i, in onderhandeling over herfinanciering van het bedrijf. ABN Amro is één van de kredietverstrekkers van VNU Media.

De uitgever heeft financiële problemen en voldoet sinds december niet meer aan de solvabiliteitseisen van de banken. Dit houdt in dat als de banken de verstrekte kredieten in één keer zouden opeisen, VNU Media die niet zou kunnen betalen.

VNU Media lijdt net als veel mediabedrijven onder de teruggang van de advertentiemarkt door de economische crisis.

Bovendien neemt de vraag naar personeel en daarmee personeelsadvertenties af als gevolg van de crisis. Intermediair is voor een groot deel afhankelijk van deze inkomsten.

VNU Media was tot 2007 onderdeel van Nielsen, dat toen nog VNU heette. In 2006 werd het grote mediaconcern voor ruim 8 miljard euro van de beurs gehaald door een consortium van durfinvesteerders waaronder KKR, Carlyle en het Nederlandse Alpinvest. Daarna werden de bladen voor een onbekend bedrag doorverkocht aan 3i.

VNU Media, nu nog gevestigd in Haarlem, verhuist in 2010 naar Amsterdam. Op het voormalige NDSM-terrein in Amsterdam-Noord verrijst daarvoor een gloednieuw kantoorpand. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden