PlusFilmrecensie

Aarzelend schuifelen Jane Birkin en haar dochter Charlotte Gainsbourg rond in hun gedeelde verleden

Jane by Charlotte is een portret van een bekende actrice en zangeres door een andere bekende actrice en zangeres. Maar het is vooral het portret van een moeder gemaakt door haar dochter.

Elise van Dam
Jane Birkin en haar dochter Charlotte Gainsbourg. Beeld
Jane Birkin en haar dochter Charlotte Gainsbourg.

“Een excuus om naar je te kijken.” Zo beschrijft Charlotte Gainsbourg de documentaire die ze aan het maken is tegenover haar moeder, Jane Birkin. Gainsbourgs regiedebuut Jane by Charlotte (de titel verwijst naar de film die Agnès Varda maakte over Birkin, Jane B. par Agnès V.) is een teder, maar ook wat particulier portret van hun relatie.

Gainsbourg is de middelste dochter van Birkin en het enige kind dat ze kreeg met Serge Gainsbourg. Hij is een van de vele onderwerpen die de twee vrouwen met hun Franse fluisterstemmen bespreken, naast ouder worden, tanende schoonheid, alleen zijn en puppy’s. Minstens zo interessant is waar het niet over gaat. Over de roem, acteren, Birkins status als sekssymbool.

Huisvredebreuk

En dan is er nog het onderwerp dat steeds de kop opsteekt, en toch nooit helemaal wordt uitgesproken: de dood van Kate, de oudste dochter van Birkin, die ze kreeg met filmcomponist John Barry. In 2013 overleed zij na een val uit haar Parijse appartement, waarschijnlijk suïcide. Die feiten komen niet voorbij in de film, wel haar naam, de leegte die ze heeft achtergelaten.

In een vervreemdende scène bezoeken moeder en dochter de woning in Parijs waar ze twaalf jaar met Serge Gainsbourg leefden. Alsof de tijd er is bevroren liggen de sigarettenpeuken nog in de asbak en staan de meubels nog te wachten op een lichaam dat zich erin laat zakken. “Net Pompeï,” grapt Birkin. De twee schuifelen er aarzelend rond, alsof ze huisvredebreuk plegen op het verleden.

Net zoals die scène voelt de film soms ook invasief. Alsof je per ongeluk bent gestuit op privéopnames. Jane by Charlotte is geen film over wie Birkin is voor de wereld, maar wie ze is voor haar dochter. Dat levert een aantal mooie, intieme momenten op, maar sluit de kijker ook wat buiten.

Jane by Charlotte

Regie Charlotte Gainsbourg
Te zien in Cinecenter, De Balie, Eye, Rialto VU, Het Ketelhuis, Pathé City

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden