Aanslag op bevolkingsregister in levensgroot stripverhaal

75 jaar geleden, op 27 maart 1943, pleegde een groep van zes kunstenaars een aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister. Het Verzetsmuseum maakt het middels een interactieve tentoonstelling mogelijk om deze verzetsdaad te herbeleven.

De jonge tekenaar Rob Worst legde de verzetsdaad in stripvorm vast Beeld Rob Worst
De jonge tekenaar Rob Worst legde de verzetsdaad in stripvorm vastBeeld Rob Worst

Met het bevolkingsregister bij de hand was het voor de bezetter in 1943 erg makkelijk mensen op te speuren. Een verzetsgroep onder leiding van Gerrit van der Veen en Willem Arondéus besloot daarom een aanslag te plegen op het gebouw waarin het register huisde.

Verkleed als politieagenten drong de groep, bestaande uit kunstenaars en studenten, het register binnen, dat destijds naast de ingang van Artis zat. De echte agenten werden verdoofd en naar de dierentuin gesleept.

Explosieven
Vervolgens hield de groep huis in het register. De persoonskaarten werden uit de ijzeren archiefkasten gehaald en op de grond gegooid. De groep beschikte over explosieven en stak de boel in de brand.

Mede dankzij het lakse bluswerk van de brandweer (ze waren ingelicht over het doel van de brand) lukte de aanslag gedeeltelijk. Uiteindelijk werd slechts 15 procent van de persoonsbewijzen vernietigd.

Discussies
Met de tentoonstelling Explosiegevaar! neemt het Verzetsmuseum bezoekers mee terug naar 27 maart, 75 jaar geleden. De zes kunstenaars die de aanslag beraamden, worden geïntroduceerd via een levensgroot stripverhaal dat zich kamer na kamer ontvouwd.

Bezoekers worden uitgenodigd mee te denken. Bijvoorbeeld over de discussies van de beramers over het gebruik van geweld en over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf mensen fusilleerden, het wel waard is geweest.

Explosiegevaar! is te zien van 28 maart t/m 11 november.

De ravage in het bevolkingsregister na de brand Beeld NIOD
De ravage in het bevolkingsregister na de brandBeeld NIOD

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden