Aandacht voor oorlogskinderen tijdens tv-concert War Child

Het War Child Concert voor het Vredespaleis in Den-Haag. Foto ANP

DEN HAAG - De humanitaire stichting War Child staat zaterdag centraal in het tv-concert voor het Vredespaleis in Den Haag. Oorlogskinderen van toen komen in actie voor oorlogskinderen van nu. Er zijn optredens van artiesten als Marco Borsato, Alain Clark, Jurk, Ali B, Trijntje Oosterhuis, de 3JS, Sara Kroos, Lange Frans, Yes-R, Miss Montreal en Karima.

Met het door de TROS uitgezonden 'War Child Peace Concert: Freedom 4 All!' vraagt de organisatie vlak voor de nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag aandacht voor haar missie: zoveel mogelijk kinderen bevrijden van de oorlog in hun hoofd.

Liesbeth List is een van de medewerkers aan het programma. Zij is zelf slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog en weet wat het is om zwaar beschadigd te zijn. ''De oorlog heeft een gat in mijn ziel geslagen. Ik heb er 35 jaar over gedaan voordat ik erover kon praten." Voor War Child reisde de zangeres af naar Oeganda, waar zij oorlogsslachtoffers van nu ontmoette. Zo sprak ze met een 19-jarige Oegandese jongen, die door rebellen was ontvoerd en opgeleid tot kindsoldaat. ''Wat me zo raakt, is dat hij er nu al over kan vertellen. Ondanks al het verschrikkelijke dat hij meemaakte, straalt hij ook hoop uit."

Hetzelfde geldt voor Zoni Weisz, bestuurslid van het Auschwitz-comité, die met List meereisde. Hij verloor in WO II zijn ouders en zussen. In Oeganda maakte vooral Caroline grote indruk op hem. Zij zong een lied over de toekomst die ze 'nu weer kan zien'. Weisz: ''Het bewijst de kracht van deze kinderen."
War Child wil met het Peace Concert juist nu aandacht vragen voor alle oorlogskinderen, omdat in Nederland dit jaar 65 jaar bevrijding wordt gevierd. De organisatie richt zich bij haar hulpverlening onder meer op het bieden van psychosociale ondersteuning, onderwijs en bescherming. Kinderrechten staan centraal. Met de geboden hulp krijgen de kinderen de kans om zelf hun toekomst en die van anderen vorm te geven.

Hoe essentieel steun en een luisterend oor zijn, verwoordde voormalig Soedanees kindsoldaat Kon Kelei toen hij als jurist afstudeerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. ''Ik overleefde, maar de psychische en lichamelijke littekens die ik aan mijn verloren jeugd bij de rebellen overhield, maakten een terugkeer in de samenleving heel moeilijk. Ik had hulp nodig. Wat me gemaakt heeft tot wie ik vandaag de dag ben, was het vertrouwen dat mensen in mij stelden. Ze openden mij de ogen voor mijn eigen veerkracht.''

Een van de publiekstrekkers op het concert is War Child-ambassadeur Marco Borsato, voor wie hulp aan oorlogskinderen een missie is geworden. ''Ik heb zelf geen oorlog meegemaakt, maar ben vaak genoeg in landen geweest waar men geen of nauwelijks vrede kende en weet hoe verwoestend een oorlog is. De littekens die een oorlog bij mensen achterlaat, kunnen soms generaties meegedragen worden. Daarom is het goed dat War Child er is voor de oorlogskinderen van nu." (GPD)

Uitzending: zaterdag, 19:55 uur, op Nederland 3

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden