PlusFilmrecensie

A Land Imagined is een schemerige en ambitieuze film noir

Joost Broeren-Huitenga
null Beeld

In Roman Polanski’s klassieke film noir Chinatown uit 1974 is waterschaarste de vonk die een politiek schandaal doet ontploffen. In de Singaporese neo-noir A Land Imagined, die expliciet naar Chinatown en andere klassiekers knipoogt, is het juist een overschot aan water dat corruptie en uitbuiting in de hand werkt.

De film, die de Gouden Leeuw won op het filmfestival van Locarno, speelt in de immense landwinningsprojecten die de eilanden van de stadstaat steeds verder uitbreiden en zo het economische wonder in stand houden. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Zo verdween de Chinese arbeidsmigrant Wang spoorloos na een ongeval. Maar eigenlijk verdween Wang al veel eerder, ontdekt rechercheur Lok (Peter Yu). Bij aankomst in Singapore werd Wangs paspoort ingenomen door het bouwbedrijf. Sindsdien bestaat hij niet meer als individu, maar alleen nog als piepklein radertje in de globale economie, samen met de vele honderden andere importwerkers – en de miljoenen wereldwijd.

Het dromerige A Land Imagined begint als noir, met de verdwijning-als-misdaad, waarbij de slaapwandelende detective Lok en zijn onverschillige partner zonder al te veel urgentie zoeken naar de verdwenen Wang. Maar wanneer Lok zich een voorstelling maakt van Wangs leven vóór zijn verdwijning, verruilt A Land Imagined noir voor sociaalrealisme. De aandacht van de film verspringt naar Wang (Liu Xiaoyi), en vanaf dan staat die andere verdwijning centraal: hoe Wang door het systeem werd opgenomen, weggevaagd, en hoe hij zich daartegen verzette.

Door zijn ongeluk is Wang gedwongen om tegen een fractie van zijn toch al schamele loon te werken, als chauffeur voor de arbeiders uit alle windstreken. Hij raakt bevriend met een van hen, de Bengaalse Ajit (Ishtiaque Zico), die later tegelijk met Wang zal verdwijnen. En net als de detective die naar hem zoekt, lijdt Wang aan slapeloosheid. ’s Nachts hangt hij rond in een cybercafé tegenover zijn slaapcabine. Daar flirt hij wat met uitbater Mindy (Luna Kwok) en voert hij raadselachtige chatgesprekken.

Waar detective Lok het verhaal van Wang tevoorschijn lijkt te dagdromen, daar fantaseert Wang op zijn beurt over Lok, in Yeo Siew Hua’s schemerige en structureel ambitieuze film. De regisseur lijkt iets té ambitieus te zijn geweest met zijn tweede film; de som van de vele thema’s en de cocktail van verschillende filmstijlen is minder dan het geheel der delen. Maar misschien is dat deels juist het punt – de film is als Singapore zelf: een onhoudbare mengeling van invloeden, gebouwd op drijfzand. Het maakt ­ A Land Imagined een even rijke als frustrerende kijkervaring.

A Land Imagined
Regie Yeo Siew Hua
Met Lui Xiaoyi, Peter Yu
Te zien in Eye

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden