PlusFilmrecensie

A Chiara: wat te doen als je ontdekt dat je vader een maffioso is?

In A Chiara, het betoverende laatste deel van Jonas Carpignano’s drieluik over de Calabrische maffia, valt een vijftienjarig meisje in een crisis van moraliteit en identiteit wanneer ze het geheim van haar familie ontdekt.

Roosje van der Kamp
Swamy Rotolo als Chiara in het derde deel uit de zogenaamde Calabrië-trilogie van regisseur Jonas Carpignano, ‘A Chiara’. Beeld
Swamy Rotolo als Chiara in het derde deel uit de zogenaamde Calabrië-trilogie van regisseur Jonas Carpignano, ‘A Chiara’.

In het laatste deel van zijn zogenaamde Calabrië-trilogie – eerder verschenen in het drieluik van grotendeels opzichzelfstaande films over de Zuid-Italiaanse maffia Mediterranea (2015) en A Ciambra (2017) – verkent regisseur Jonas Carpignano het maffiagenre door de ogen van een tiener.

In A Chiara richt Carpignano zijn rusteloze camera op Chiara (een overtuigende vertolking van nieuwkomer Swamy Rotolo), een vijftienjarig meisje dat erachter komt dat haar vader deel uitmaakt van de maffia.

Het eerste deel van de film speelt zich af op een familiefeest. De lachende familieleden – vader en moeder, drie dochters, neven en nichten, ooms en tantes – worden van dichtbij gefilmd, waardoor ze nooit allemaal in het beeldkader passen. In beeldtaal verkondigt de film wat Chiara dan nog niet weet: dat we niet het volledig plaatje van de familie te zien krijgen.

Maar A Chiara is een verhaal van ontwaken. En de sluier wordt niet van Chiara’s ogen gerukt, maar langzaam doorzichtig gemaakt. Ze ziet de contouren van de realiteit van haar familie voordat ze er wijs uit kan worden. En wanneer ze de waarheid eindelijk begrijpt, valt ze in een crisis van moraliteit en identiteit.

Dit is geen thriller over een familie met een geheim, maar een karakterstudie van een meisje dat dit geheim ontdekt. Het plezier van de film hangt niet af van het ontdekken van de waarheid over een familie, maar van het kijken naar de middelste dochter die de waarheid ontdekt over haar geliefde vader, hiermee worstelt en ten slotte op zoek gaat naar haar plaats in de wereld.

A Chiara is een betoverend stukje Italiaans realistisch filmmaken. Met zijn zware stemming (dankzij een voortreffelijk sounddesign) en lichte benadering zuigt de film de kijker naar binnen. Maar hoe spectaculair Carpignano’s filmmaken ook is, zijn vertelstijl is een tikkeltje langdradig.

A Chiara

Regie Jonas Carpignano
Met Claudio Rotolo, Swami Rotolo, Grecia Rotolo
Te zien in Cinecenter, Eye, Filmhallen, Kriterion, Rialto De Pijp, Rialto VU, Studio/K

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden