Plus

63 Hollandse Meesters onderweg naar huis

Hoe krijg je ruim zestig werken van vijftig 17de-eeuwse schilders van Sint-Petersburg naar Amsterdam? Hollandse Meesters Retour laat het antwoord in vier afleveringen zien.

Daan Koster
null Beeld ANP
Beeld ANP

In Hollandse Meesters Retour volgen we Cathelijne Broers (49), directeur van Hermitage Amsterdam. Zij reist geregeld naar Sint-Petersburg om belangrijke schilderijen uit de Hermitage daar naar Amsterdam te halen.

Het is geen spoiler meer: Broers slaagde daar afgelopen jaar glansrijk in. In oktober vorig jaar opende de Hermitage de tentoonstelling Hollandse Meesters, met maar liefst 63 schilderijen van vijftig 17de-eeuwse schilders. Meesterwerken van onder anderen Rembrandt, Frans Hals, Jan Steen en Gerard ter Borch hangen er tot eind mei.

Chocoladeletters
In vier delen laat AvroTros de kijker zien hoe hard Broers moet strijden om de pronkstukken naar Amsterdam te halen. Ze deelt chocoladeletters uit tijdens een bijeenkomst in de Hermitage van Sint-Petersburg en probeert directeur Michail Borisovitsj Pjotrovski ervan te overtuigen zijn mooiste werken uit te lenen aan Amsterdam.

Wanneer hij aanwezig is wordt het muisstil en zit elke aanwezige rechtop in zijn stoel. "Er zit een moment in de serie waarin ik met directeur Pjotrovski overleg en we niet altijd op één lijn zitten," aldus Broers. "Dat is best een aangrijpend moment om terug te zien."

Het feit dat er gefilmd werd tijdens haar reis was wennen voor de directeur. "Ik vond het in eerste instantie spannend om tijdens mijn werk gefilmd te worden, maar ik had mij voorgenomen te doen wat ik moet doen en mij niet zoveel met de camera bezig te houden. Als ik aan het werk ben, kan ik er ook geen rekening mee houden. Soms heb ik maar tien minuten of een half uur om iemand te spreken."

Topwerken van de tsaren
Bijzonder is dat de Russische Hermitage bereid is zoveel topwerken uit te lenen aan Amsterdam. "Het zijn werken gekocht door de tsaren. Het hangt daar al 250 jaar. Voor de Russen, maar ook voor de internationale bezoekers van de Russische Hermitage zijn deze stukken heel belangrijk. Het is niet niets om acht maanden lang je vaste collectie uit te lenen. Hij moet zijn eigen publiek teleurstellen met het nieuws dat 63 werken even niet te zien zijn," zegt Broers.

Hollandse meesters retour geeft een goed beeld van de voorbereidingen die een museum treft bij maken van een tentoonstelling. Wat Broers betreft, is de hoofdrol voor de klus: "Ik vind het leuk dat op deze manier ook mijn collega's te zien zijn. Je krijgt echt een kijkje achter de schermen. De tentoonstelling zelf laat niet zien hoeveel werk wij hebben verricht om die mogelijk te maken. Je ziet hoe de internationale samenwerkingen gaan, en hoe het in Rusland gaat. De Hermitage in Sint Petersburg is toch een van de prominentste musea ter wereld."

"De meeste musea krijgen hoogstens een paar werken te leen. Het is ons gelukt werken van alle grote Nederlandse schilders naar Amsterdam te halen," zegt Broers. "We hebben heel bijzondere werken tijdens deze tentoonstelling in het museum hangen, waarvan er bijvoorbeeld maar één exemplaar is. Nu heeft Nederland de kans die stukken eens van dichtbij te zien."

Hollandse meesters retour, NPO 2, 13/2, 20.25 uur

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden