Frank Dane: ‘Ik kan me heus wel opwinden of een keer boos worden, maar zal die stemming nooit opzoeken.’

PlusInterview

538-presentator Frank Dane: ‘Ik geloof nog steeds dat wij de beste zijn’

Frank Dane: ‘Ik kan me heus wel opwinden of een keer boos worden, maar zal die stemming nooit opzoeken.’Beeld Frank Ruiter/Lumen

Aan het einde van zijn eerste jaar aan het hoofd van de populaire ochtendshow bij radiozender 538 maakt Frank Dane (38) de balans op. ‘De klap die ik verwachtte, is niet gekomen.’

Stefan Raatgever

Niet lang nadat ­bekend werd dat Frank Dane de ­opvolger was van radiogrootheid Edwin Evers in de ochtend van ’s lands populairste ­radiostation, 538, ontmoette Dane zijn collega’s van andere radiostations op een feestje. In plaats van hartelijke felicitaties, kreeg hij ­bezorgde blikken. Dane: “Ik werd nog net niet gecondoleerd. Ze behandelden me als een terdoodveroordeelde, terwijl ik ­alleen maar dacht: ‘Wow, wat mag ik leuke ­dingen gaan doen!

Wat was de gedachtegang van uw collega’s?

“Die vonden dat ik een veel te groot risico nam door Evers op te volgen. Wie na Messi op zijn plek gaat staan, kan alleen maar tegenvallen, zeiden ze. En: ‘Je moet niet jouw job willen hebben, maar die job ná jou.’”

Met andere woorden: u zou eerst mislukken, dan was voor uw opvolger de druk eraf.

“Ja precies. Vond ik wel jammer om te horen. Ik dacht: Het gaat toch niet alleen maar om die luistergetalletjes. We zijn toch geen accountants met zijn allen? Het moet om het vak zelf gaan, vind ik. En het maken van een ochtendshow is het mooiste wat er is.”

“Kijk, ik snapte heus wel dat het minder zou worden met die luistercijfers. Ik rekende op een harde klap in het eerste jaar. Daarna zou ik weer gaan opbouwen.”

Maar het is anders gelopen?

“Die klap is niet gekomen. Mensen hebben me toch een kans gegeven. Ze zijn niet vertrokken naar de concurrentie óf ze zijn weer teruggekomen. Dat zijn de mooiste appjes van luisteraars: ‘Ik heb het na Edwin even elders geprobeerd, maar ben weer thuis.’ Natuurlijk scoor ik wat minder goed dan Edwin – ik zit op zo’n 80 à 90 procent van zijn bereik – maar we staan er beter voor dan ik had durven dromen. Ook omdat het programma al beter staat dan ik hoopte.”

Toch is 538 inmiddels niet meer het best beluisterde station van Nederland. Dat is Radio 2. Hoe komt dat?

“Als er op een radiostation veel verandert, merk je dat altijd. Luistergedrag is zo’n gewoonte. Als die wordt verstoord, is snel terugdraaien lastig. Dat meegerekend, is het ongekend hoe goed het gaat. Ik geloof nog steeds dat, op welk tijdstip je de radio ook aanzet, wij de beste zijn.”

538 is de beste?

“Ik ben partijdig natuurlijk, maar durf dat wel te zeggen, ja. We draaien de juiste muziek, hebben de juiste diskjockeys. Ik denk dat bijvoorbeeld Coen en Sander nog nooit zo leuk zijn geweest als afgelopen jaar.”

En wie is de beste ochtenddiskjockey van Nederland? U dus?

“Als je naar vakmanschap kijkt, is dat Giel ­Beelen. Die beheerst het ambacht helemaal, kan precies de sfeer neerzetten die hij wil. Echt een kunstenaar. Ik zou naar hem luisteren als ik niet op hetzelfde moment op de radio was.”

Hoe ver bent u van zijn kwaliteiten verwijderd?

“Voor mijn gevoel ben ik net begonnen. Ik heb op zo veel plekken op de radio gedraaid, op vrijdagavond, in het weekend, maar ik heb nooit ten volle kunnen laten zien wat ik kan.”

U bent nu 38. Waarom zag men het niet eerder in u?

“De radio zit potdicht, hè. Dat 538 mij heeft gekozen is al heel uitzonderlijk. Een vertrek als dat van Edwin draait vaak uit op het kopen van een gevestigde naam. Lange tijd werden er ook mensen van de televisie geprobeerd. Ik mocht zonder dagelijkse drive time-ervaring in één keer door naar deze plek.”

Raakte u niet gedemotiveerd door die condoleances die u bij uw aanstelling ontving?

“Ik heb me voorgenomen met een plaat voor m’n kop radio te maken, me vier uur lang in die studio op te sluiten en meningen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Het voordeel van na Edwin beginnen is dat iedereen accepteert dat het niet beter kan. Die luwte is prettig.”

U werkt net als Edwin Evers met enkele vaste sidekicks en mikt op nieuws met nadruk op sport en entertainment. Is het strategie dat uw show nogal op die van uw voorganger lijkt?

“Dat is geen bewuste keuze. Ik vind het ook wel meevallen. Ik ben een heel ander type dan Edwin en heb andere mensen naast me aan tafel. Dat maakt een programma per definitie anders. Bovendien heb ik zijn imitaties van bekende Nederlanders niet overgenomen. We hebben wel allebei die sfeer van ‘met de ­jongens naar de kroeg’. Lekker lachen.”

Uw collega-radiomaker Jan Paparazzi, voorheen sidekick van uw broer Robert Jensen, zegt over u: ‘Bij Frank is het op de radio altijd 28 graden en onbewolkt.’

“Dat is wel waar, ja. Zo sta ik ook in het leven. Ik kan me heus wel opwinden of een keer boos worden, maar zal die stemming nooit opzoeken. Waar ik ook een hekel aan heb: kritische vragen stellen om maar kritisch over te komen. Ik stel best weleens een scherpe vraag, maar op de radio val je meteen door de mand als die houding niet uit jezelf komt.”

U hoeft zich, zelfs ’s ochtends vroeg, ook niet te dwingen tot dat zonnige humeur?

“Het gaat vanzelf. Zo ben ik nu eenmaal. Echt, hoor. Anders zou de luisteraar het al lang hebben gemerkt.”

Giel Beelen zei over zijn manier van radiomaken: ‘Ik wil een vriendschap aangaan met de luisteraar.’

“Dat wil ik ook graag, ja. Ik hoop dat luisteraars onze hele tafel leren kennen. Dat ze weten waar onze meningen vandaan komen en ze zich vrij voelen een berichtje te sturen om mee te praten. Het gevoel van: we’re in this together.”

Is het daarvoor nodig dat de luisteraar alles van je weet?

Korte stilte.“Nee. Er blijft een verschil tussen privéradio en persoonlijke radio.”

Beelen besprak live op de radio met zijn ex-vriendin waarom hun relatie was uitgegaan.

“Dat zou mij echt te ver gaan. Ik meld terloops best persoonlijke details. Laatst hebben we zelfs over ons seksleven verteld. Maar het lijkt me gezond iets privé te houden. Anders ben je rijp voor The Kardashians.”

U werd deze zomer vader. Uw collega Mark Labrand zei toen de zwangerschap bekend werd: ‘Ik werk al zestien jaar met Frank en weet pas sinds een paar weken hoe zijn privéleven in elkaar steekt.’

“Ja, dat hoor ik vaker. Gek is dat. Alsof ik iets te verbergen heb. Maar het gaat onbewust. Het werkt andersom denk ik hetzelfde. Ik zou ook moeite hebben om de naam van de vriendin van Coen Swijnenberg te reproduceren.”

Bij 538 heeft niet één vrouw een eigen ­programma. Is dat zorgelijk?

“Iedereen zou blij zijn als zich hier een goede vrouwelijke diskjockey zou melden. Ik houd er niet van om een vrouw neer te zetten omdat ze vrouw is. Het niveau in ons land is gewoon anders dan in de VS en in Engeland. Daar hoor je vaker fantastische vrouwelijke diskjockeys.”

Ze zijn er hier niet, zegt u?

“Daar ben ik weleens bang voor, ja. Ik heb er weleens over nagedacht hoe dat komt. Ik denk dat het komt door de snelle radio die je hier bij 538 veel hoort. Die heb ik nog nooit door een vrouw gemaakt horen worden.”

Snelle radio?

“Wat ik bedoel: Claudia de Breij maakte een werkelijk fantastisch radioprogramma bij 3FM, maar dat was personalityradio. Met vier liedjes in een uur. Een vrouw die dertien liedjes in een uur doet: ik heb haar nog niet gezien.”

Maar als je zoveel muziek draait, is je eigen inbreng toch gering?

“Vergis je niet: die snelle radio maken is juist een van de moeilijkste dingen. Technisch heel lastig. Het is op de radio veel moeilijker om kort te praten dan om lang te praten. Maar begrijp me goed: ik weet zeker dat ze bij 538 staan te juichen als er een vrouw opstaat die het kan.”

538 Ochtendshow. Elke werkdag van 6.00 tot 10.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden