50 jaar geleden: 45 uur Hollandse Beatlemania

Amper 45 uur waren ze in ons land, gedurende die junidagen in 1964. Het waren de twee dagen dat Nederland werkelijk de 'Beatlemania' beleefde. Voor de groep zelf zou het wellicht een bezoek zoals talloze andere tijdens de tournees zijn geweest, ware het niet dat Ringo Starr met ontstoken amandelen in Engeland was achtergebleven.

The Beatles in 1964 op het podium in Blokker. Beeld ANP
The Beatles in 1964 op het podium in Blokker.Beeld ANP

Van weinig artiesten is de geschiedenis zo minutieus vastgelegd als van de Beatles. Fans en fanaten hebben in de loop der jaren vrijwel iedere stap van het viertal uitgevlooid en genoteerd. Alleen het tijdstip waarop John Lennon op de vroege morgen van zaterdag 6 juni 1964 uit dat bordeel op de Wallen kwam kruipen is niet terug te vinden. Of misschien toch, als je heel goed zoekt.

Vrijdag 5 juni om één uur 's middags landen The Beatles op Schiphol. Ringo Starr is er niet bij - hij ligt in Londen in het ziekenhuis met ontstoken amandelen en zal zich pas tien dagen later in Melbourne weer bij de band voegen. Zo maakt Nederland kennis met diens vervanger, Jimmy Nicol, die zes concerten lang de zoete smaak van de roem mag proeven.

Klederdracht
John, Paul, George en Jimmy worden op Schiphol onthaald door duizenden fans en meisjes in Volendammer klederdracht. The Beatles krijgen een Volendammer vissersmuts opgezet, bossen tulpen in de armen geduwd en geven een korte persconferentie. Daarna gaan ze naar het inmiddels niet meer bestaande café-restaurant en partycentrum Treslong in Hillegom, waar de VARA een televisieprogramma rond de groep opneemt.

Na afloop van de opnamen reist de groep verder naar Amsterdam. Na inchecken in het Doelen Hotel willen The Beatles wel eens kennismaken met die roemruchte rosse buurt. John Lennon vertelt er zes jaar later over in zijn vermaarde - en ook als boek uitgegeven - interviews met Rolling Stone: 'Als wij gingen stappen gingen we ook echt stappen en niet even een biertje drinken. Er bestaan foto's van mij in Amsterdam, waarop ik op m'n knieën het bordeel uit kruip en de mensen zeggen 'Goedemorgen, John'. De politie escorteerde mij nota bene, omdat ze geen schandaal wilden. Het leek Fellini's Satyricon wel. Maar ik wil er eigenlijk niet teveel over zeggen. Dat zou alleen Yoko maar kwetsen en dat is niet fair.'

De rondvaart in de Amsterdamse grachten. Beeld ANP historisch archief
De rondvaart in de Amsterdamse grachten.Beeld ANP historisch archief

Rondvaart

De volgende ochtend, zaterdag 6 juni, gaan The Beatles om half twaalf bij het Doelen Hotel aan boord van de rondvaartboot Jan van Galen voor hun later legendarisch geworden toer door de Amsterdamse grachten. Volgens de overlevering staan er 50.000 fans langs het water en heeft de politie vijftienduizend manschappen ingezet. De beelden van de tocht, waarbij verhitte fans enthousiast in de grachten springen en door de politie uit het water gevist worden voordat ze de boot met The Beatles bereiken, zijn Nederlandse televisiegeschiedenis geworden.

Op een gegeven moment zien The Beatles een fan met een mantel langs de gracht staan. George Harrison herinnert zich later, in het boek Antology, hoe ze een medewerker vroegen om er achter te komen waar die cape vandaan kwam. De roadmanager in kwestie - zo wil het verhaal althans - dook onmiddellijk vanaf de boot het water in en kwam een paar uur later in het hotel terug met de cape. Een paar dagen daarna, in Hong Kong, lieten The Beatles vier dezelfde capes maken die ze bij aankomst op Sydney Airport droegen - maar de kwaliteit was zo belabberd, dat de dingen bij de eerste de beste regenbui bijkans uiteen vielen. Die 'Amsterdamse' cape stond echter wel degelijk model voor de capes die de vier een jaar later in de film Help en op de hoes van het gelijknamige album zouden dragen. In maart 2014 werden twee van de originele Help!- capes op een veiling verkocht voor zo'n 70.000 euro per stuk.

Drukte
Door de enorme drukte liep de boottocht uit - en niet zo'n beetje ook. Om half drie 's middags zouden The Beatles die zaterdag een matineeconcert geven in de Veilinghal Op Hoop van Zegen in het Noord-Hollandse Blokker. Het viertal arriveerde pas twee uur later. Tot die tijd was het voorprogramma met een reeks populaire Nederlandse artiesten van dat moment, waaronder The Candy Kids, John Russell & His Clan, Karin Kent en Ciska Peters, zo lang mogelijk gerekt om de tweeduizend bezoekers bezig te houden.

Als The Beatles eindelijk het podium op komen spelen ze zo'n vijfentwintig minuten. Dezelfde liedjes als in Treslong, plus I Saw her Standing there, I Want to Hold your Hand en This Boy. Na afloop wordt van het viertal verwacht dat ze een rondtocht door het dorp Blokker maken. The Beatles weten echter van niets en vallen in de kleedkamer in slaap - het is een vermoeiende nacht geweest. Het 'ontvangstcomité' is diep teleurgesteld.

's Avonds is er een tweede concert in Blokker, ditmaal voor zevenduizend bezoekers. Er wordt één liedje - This Boy - minder gespeeld dan tijdens de matinee en ditmaal zijn er televisiecamera's aanwezig. Wat The Beatles na afloop doen is niet helemaal duidelijk, maar er zal niet wéér een hele nacht doorgehaald zijn op de Wallen. Zondagochtend vroeg wordt er namelijk alweer naar Londen gevlogen en vandaar direct door naar Hong Kong. Daar schreeuwde en gilde het publiek ook. Maar niet zo hard als in Nederland, zou John Lennon later zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden