Update

400 verdwenen werken Karel Appel gevonden

Meer dan 400 verdwenen schilderijen, tekeningen en notities van de Nederlandse kunstenaar Karel Appel zijn teruggevonden. Ze lagen in een loods in Groot-Brittannië.

ANP/Redactie
Karel Appel in 1982 naast een van zijn werken. ©ANP Beeld
Karel Appel in 1982 naast een van zijn werken. ©ANP

Appels weduwe heeft de echtheid van de werken bevestigd. Dat heeft het Britse register voor verdwenen kunst, het Art Loss Register, vandaag bekendgemaakt.

De werken van Appel verdwenen in december 2002, toen ze werden vervoerd van Appels studio naar de Karel Appelstichting in Amsterdam. Het is niet bekend wie ze in de Britse loods heeft ondergebracht. Ook de waarde van de werken is niet bekend.

De kunstwerken kwamen aan het licht toen een opslagbedrijf de loods kocht. Bij het leeghalen van het gebouw vonden medewerkers acht dozen met kunst. Die brachten ze naar veilinghuis Bonhams, dat eind vorig jaar vaststelde dat het om verdwenen werk van Appel ging. Na vijf weken onderhandelen was de eigenaar van de loods bereid afstand van de werken te doen.

'Onschatbare waarde'
De weduwe van Karel Appel is 'heel erg blij' met de vondst. 'De financiële waarde is lastig in te schatten, maar de emotionele waarde is onschatbaar', stelt Harriët Appel tegenover persbureau ANP. De tekeningen zijn volgens haar 'zeer experimenteel. Veel van de werken waren nooit voor de markt bedoeld. Hij heeft bijvoorbeeld bijzondere materialen gebruikt, zoals fotopapier waarop hij tekeningen heeft gemaakt.'

Er is geen reden om aan te nemen dat de huidige eigenaar de tekeningen op illegale wijze heeft verworven. 'We gaan sowieso nog steeds niet uit van een diefstal', stelt de weduwe Appel. 'Daar is geen enkel bewijs voor. En zo'n kist met tekeningen kan tijdens een transport verkeerd worden geplaatst.'

Karel Appel overleed in mei 2006 op 85-jarige leeftijd. Hij was een van de bekendste leden van de kunstgroep CoBrA.

'Terugvinden werk heel bijzonder'
Kunsthistoricus Rudi Fuchs, die goed bevriend was met Appel, zei dinsdagavond in een reactie dat het terugvinden van de werken 'heel, heel bijzonder' is. 'Ik ben hier heel erg blij mee.'

Appel had de werken eind 2002 zelf uitgekozen als representatie van zijn oeuvre. 'Juist omdat hij ze zelf heeft geselecteerd is dit een zeer belangrijke vondst', beklemtoont Fuchs. Hij hoopt wel dat de details over de verdwijning snel naar buiten komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden