De erelijst

40 jaar later staat True Colours van Split Enz nog altijd overeind

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: True Colours van Split Enz.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Deze zomer viert de band het 40-jarig bestaan van het album.

Hoogste positie hitlijsten: 1 in Nieuw-Zeeland

Terug in de tijd: Ruim 40 jaar geleden raakte artrockgroep Split Enz zijn platencontract in Groot-Brittannië kwijt. Tot dan toe bediende de Nieuw-Zeelandse band – begonnen door Tim Finn, die voor het derde album zijn jongere broer Neil bij de band vroeg – een internationaal nichepubliek met zijn theatrale popmuziek. De bandleden maakten er op het podium een gewoonte van om met witgeschminkte gezichten en gehuld in circuskostuums hun liedjes te spelen.

Hoewel Tim en Neil pas 27 en 21 waren, werd 1979 een jaar van bezinning. Op het vijfde groepsalbum zou kleine Neil niet meer alleen gitarist zijn, maar ook als songschrijver de ruimte krijgen. Een jaar later was het resultaat af: een album dat veel minder kunstzinnig was dan z’n voorgangers. Split Enz zou pop gaan maken en liet ook de clownspakken in het vorige decennium achter. Het album True Colours betekende de mainstreamdoorbraak van de groep, onder meer dankzij de hitsingle I Got You.

Met het succes kwamen ook de spanningen. In 1984 viel Split Enz uit elkaar. Neil Finn zette een jaar later een eigen band op: Crowded House.

Waarom nu herbeluisteren?

Afgelopen maand verscheen een geremixte versie van True Colours. Het album versloeg in Nieuw-Zeeland Taylor Swift in de race om de nummer 1-positie van de hitlijst. Neil Finn, inmiddels parttime lid van Fleetwood Mac en bezig met afronden van een nieuw Crowded House-album, reageerde verrast vanuit Los Angeles. “Ik had niet verwacht dat er nog zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn in een album van 40 jaar oud.”

True Colours staat echter nog steeds overeind als het beste van negen Split Enz-albums, al maakten de spanningen tussen de broers een volledig coherent album onmogelijk. Op True Colours hoor je de vingeroefeningen van de man die een paar jaar later evergreens als Don’t Dream It’s Over, Weather With You en Four Seasons in One Day zou schrijven.

Verder luisteren? Nog altijd staan niet alle Split Enz-albums op de internationale streamingdiensten. True Colours wel. Net als het sterke, titelloze, eerste album van Crowded House uit 1986, waarop Neil Finn eindelijk kon doen waar hij door zijn broer bij Split Enz van af werd gehouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden