379 tamelijk briljante vrouwen in de kunst verzameld

‘Het gaat beter met het aantal vrouwelijke kunstenaars in musea en galeries,’ stelde Nicole Ex, oprichter en hoofdredacteur van het kunsttijdschrift See All This eind 2019, het jaar waarin vrouwenkiesrecht 100 jaar bestond. ‘Maar het kan veel beter.’

Jan Pieter Ekker
null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Nog altijd is slechts 13 procent van de kunst in museumcollecties gemaakt door een vrouw. Het overgrote deel daarvan bevindt zich ook nog eens in de depots. In de laatste druk van The Story of Art, Ernst Gombrich’ overzicht van de kunstgeschiedenis van de oudheid tot de moderne tijd, komen maar veertien vrouwen voor. Artnet berekende dat het marktaandeel van vrouwelijke kunstenaars de afgelopen tien jaar 2 procent bedroeg, goed voor 3,5 miljard euro. Dat is minder dan er in die jaren voor Picasso is betaald.

Volgens Ex laten deze cijfers zien dat de scheppingskracht van vrouwen nog altijd wordt genegeerd. Bij het vijfjarig jubileum van See All This wil ze daar wat aan doen met een driehonderd pagina’s tellende, tweetalige editie ‘379 Pretty Brilliant Women in the Arts’. Het is een boek en een tentoonstelling ineen; een papieren overzichtstentoonstelling, samengesteld door de Vlaamse gastcurator Catherine de Zegher. “Het gaat niet zozeer over mannen of vrouwen, maar meer over fallisch gedrag, dat agressiever en dominanter is,” stelt zij in een inleidend essay.

De Zegher koos honderden ‘rebelse en eigenzinnige kunstenaars, die allen de kracht hebben (gehad) te werken tegen de structurele ontkenning van hun schitterende scheppingskracht in’ – van de Filipijnse schilder Pacita Abad (1946-2004) tot de Turkse schilder Fahrelnissa Zeid (1901-1991). Ze zijn ondergebracht in zalen met verschillende thema’s, ontleend aan de poëzie van de Amerikaanse Emily Dickinson.

Aldus ontstond, in de woorden van Ex, ‘een verzameling van o zo noodzakelijke vrouwelijke stemmen, waardoor het mannelijke perspectief tegenwicht krijgt, en iets wat half en eenzijdig is, heel wordt en rond’.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden