PlusLijstje
34 galeries om in het nieuwe seizoen te bezoeken
De lockdown en de crisis inspireren tot opwindende kunst uit binnen- en buitenland. Plan uw bezoek aan de opening van het galerieseizoen, het komende weekeinde, met deze gids en plattegrond.
1. Grimm, Keizersgracht 241
Elias Sime: Tightrope: Concave Triangles
De Ethiopische kunstenaar Elias Sime verwerkt gebruikte elektronica in zijn omvangrijke en uiterst gedetailleerde werken. Hij streeft naar overeenstemming van het natuurlijke met door de mens gemaakte elementen. Met zijn eigenzinnige werkwijze rond universele thema’s overstijgt Sime conventionele opvattingen in de hedendaagse kunst.
2. Galerie Fontana, Lauriergracht 11
Max Kraanen en Simone Hoang: A Moment in Time
Fotografen Max Kraanen en Simone Hoang verkennen de mogelijkheden van de natuur. Kraanen geeft de controle over zijn grootformaatcamera uit handen aan de Nieuw-Zeelandse kustlijn, Hoang zet de Vietnamese nachtelijke hemel in als doka.
3. Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282
Katinka Lampe: Slow
Slow verwijst naar meer dan de enorme hoeveelheid tijd die Katinka Lampe stopt in onberispelijke afwerking. Ze fotografeert en tekent haar sterk gestileerde composities voordat zij ze in talloze lagen olieverf op doek zet. Haar modellen lijken zich er niet van bewust dat ze bekeken worden, een pleidooi voor meer verdieping en beschouwing. Ook te zien: Layers & Tracks | The Human Figure in the Digital Age.
4 Galerie Bart, Elandsgracht 16
The Great Photography Special
Groepsexpositie van 11 fotografen, onder wie Henk Wildschut, Marleen Sleeuwits en Alexandra Hunts, met kleine prints in grote oplage voor zachte prijzen. De special editions lopen uiteen van herontdekte foto’s uit het archief tot nieuw werk, ontstaan tijdens zelfquarantaine.
5. Stigter Van Doesburg, Elandsstraat 90
Kevin Bray: Don’t forgive/get them
Eerste solotentoonstelling van de Franse rijzende ster Kevin Bray, die in zijn collages uiteenlopende materialen herschikt tot een symbolisch verhaal met een eigen taal en werkelijkheid. Bray geeft met zijn vermenging van literatuur, muziek, film-, schilder-, en beeldhouwkunst commentaar op deze ingekaderde kunstvormen.
6. Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstaat 27
Raymond Meeks, Jenia Fridlyand en Bryan Schutmaat
Raymond Meeks timmert aan de weg met poëtisch werk over herinneringen en het concept thuis. Er is werk te zien uit zijn boek Cyprian Honey Cathedral dat tegelijk gepresenteerd wordt. In de nieuwe serie County Road richt Bryan Schutmaat zijn camera niet op mensen, maar op bomen, struiken, zandweggetjes en verlaten huizen. Ruraal is ook Jenia Fridlyands prijswinnende debuut The Entrance to Our Valley.
7. Caroline O’Breen, Hazenstraat 54
Elsa Leydier: Transatlántica
In een grotere ruimte opent O’Breen met Elsa Leydier, de Franse fotografe die werkt in Rio de Janeiro. Zij onderzoekt de politieke lading van beelden van Latijns-Amerika. In Brazil: System Error ontmantelt ze het cliché van Brazilië als tropisch paradijs.
8. Torch Gallery, Lauriergracht 94
Casper Braat: Forever
Solotentoonstelling over onze consumptiemaatschappij. Huishoudelijke apparaten worden afgedankt en vervangen door een nieuw, zelfde exemplaar. Braat houdt ons een spiegel voor door wegwerpapparaten uit te voeren in dure en duurzame materialen als marmer en goud.
9. Galerie dudokdegroot, Tweede Laurierdwarsstraat 1-3
Paul Bogaers: Solo
Paul Bogaers’ atelier staat vol foto’s en kiekjes, prentbriefkaarten, afbeeldingen en gevonden objecten, takken, stenen, planten en etnografica. Of hij nu foto’s, collages, boeken of sculpturen maakt, altijd is het resultaat een tussenvorm. Naast sitespecifieke installaties zijn er elegante vrouwensculpturen te zien.
10. Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 189
Erik van Lieshout: Art Blasé
In Art Blasé, een anagram van Art Basel, doet Erik van Lieshout verslag van het nieuwe normaal. Tekeningen en collages over ronddobberende cruiseschepen, politiek gesteggel, economische neergang en herwaardering van de natuur, tonen de gevolgen van de crisis voor hem, de economie en de kunstmarkt.
11. Gerhard Hofland, Bilderdijkstraat 165C
Michael Kirkham: Negatives
De Britse schilder is de meester van het ongemak. De apathische mensen in zijn werk lijken onze complexe wereld niet aan te kunnen. Kirkham maakt de kijker met veel compassie op voyeuristische wijze deelgenoot van hun lot. Hij keert het schaarse licht om: waar je een donker vlak verwacht, is het licht.
12. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140
Sven Kroner
In een nieuwe serie combineert de Duitse schilder de binnenwereld van zijn atelier met de natuur buiten. Kamers met vitrines doen je als kijker beseffen dat je naar een constructie kijkt. Bij Kroner is de natuur zowel buiten als binnen achter het vitrineglas. Dat geeft tegelijkertijd een vrij en beklemmend gevoel. Tevens te zien: Dampcloot van Rodrigo Hernández.
13. Tegenboschvanvreden, Bloemgracht 57
Cristina Lucas: Subjects in mirror are closer than they appear
De verbroken verbinding tussen mens en natuur krijgt reflectie in Lucas’ film The People That Is Missing die ze maakte op Spitsbergen. Daar komen alle urgente vraagstukken samen van klimaatverandering en de verdeling van fossiele brandstof. Abstracte composities van de Spaanse kunstenaar zijn opgebouwd uit chemische elementen uit het menselijk lichaam.
14. Andriesse eyck galerie, Leliegracht 47
Michael Landy: What’s left?
Ooit vernietigde Michael Landy al zijn bezittingen. Hij is gefascineerd door de marktmechanismen van de consumptiemaatschappij en de overproductie. De ruimtebesparende verwerking van industrieel afval komt aan bod in Scaled Down, waarvoor hij werk uit eerdere series liet verdichten tot kubussen.
15. Althuis Hofland Fine Arts, Hazenstraat 11
Katarina Janeckova: Bad Habits, Good Intentions
How are you? Good. And you? Amerikaanse smalltalk is de Slowaaks-Amerikaanse schilder Katarina Janeckova een doorn in het oog. Een oprecht antwoord wordt niet verwacht, vanwege de illusie van een perfecte wereld.
16. Kersgallery, Lindengracht 148
Jon B.K. Ransu en G.K. van der Sterren: A Peculiar Paradox
Waarom is horror niet alleen eng maar ook aantrekkelijk, vraagt de duotentoonstelling van Ransu en Van der Sterren zich af. In de douchescène uit Hitchcocks Psycho schrikt de kijker van de moord, en geniet van de prachtige weergave ervan. Diezelfde tegenstrijdigheid toont dit duo met post-apocalyptische landschappen bij stralend weer en de waarneming van aan- en afwezigheid door terug te grijpen op de film- en kunstgeschiedenis.
17. The Ravestijn Gallery, Westerdok 824
Patrick Waterhouse: Restricted Image
In 1899 verscheen The Native Tribes of Central Australia met foto’s van rituelen en ceremonies van Aboriginalstammen. Het baanbrekende boek ging ten koste van hun privacy. Inmiddels is fotograferen van deze gemeenschappen beperkt. Waterhouse legde vier jaar lang toch de Yeundumu en Nyirrpi vast. De afdrukken liet hij door lokale kunstenaars beschilderen om ze te kunnen tonen.
18. Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A
Henry Byrne
Byrne bewerkt schilderijen van bevriende kunstenaars met tekst en verf: ‘Tell me when to stop, OK?’ Ook is er een beschilderde opblaaspalmboom met daaromheen Byrnes eigen schilderijen.
19. Josilda da Conceição Gallery, Oostzaanstraat 10
Bart Stolle, Kaspar Dejong en Octave Rimbert-Rivière: Following
Uiterlijk ligt het werk van Stolle, Dejong en Rimbert-Rivière mijlenver uiteen, maar thematisch versterkt het elkaar juist. Schilderijen, tekeningen en glasinstallaties behandelen aannames en onze waarneming van de werkelijkheid.
20. Galerie Franzis Engels, Nieuwevaart 200
Hieke Luik en Kees de Vries: Na 40 jaar…
Academievrienden Luik en De Vries onderzoeken ze hoe veertig jaar kunstenaarschap zich tot elkaar verhoudt. Beiden hebben een fascinatie voor organische processen. De Vries’ lichte zoutkristallen geven de kijker een bedrukt gevoel, Luiks zware sculpturen ogen juist kwetsbaar.
21. Willem Baars Projects, Hoogte Kadijk 17
Martin Disler
Tomeloze energie, snelheid en expressiviteit kenmerken het werk van de in 1996 overleden Zwitser. In de tijd van het neo-expressionisme van de Neue Wilden is Disler altijd een outsider gebleven. Er zijn vroege sleutelwerken te zien en enkele grote tekeningen.
22. Upstream Gallery, Kloveniersburgwal 95
Ronald Ophuis: Should All Wounds Be Healed?
De tijd heelt alle wonden, maar is dat wel nodig? Schilder Ronald Ophuis vindt van niet. Bij traumatische gebeurtenissen als oorlog is het beter de pijn te blijven voelen en dus schildert hij die op monumentaal formaat. De kijker wordt gedwongen een standpunt in te nemen.
23. Ellen de Bruijne Projects, Singel 372
Anne-Lise Coste: Poème, Pute, Police
Het spontane en dubbelzinnige werk van Coste gaat terug op dada en art brut. De strijd tussen macht, geslacht en poëzie staat centraal met gebruik van graffiti die de spanning tussen geweld en schoonheid uitdrukt.
24. BorzoGallery, Keizersgracht 516
Jaap Wagemaker en Jan Schoonhoven: Aarde & Licht
Borzo brengt materiekunstenaar Jaap Wagemaker samen met werk van het kopstuk van de Nulbeweging Jan Schoonhoven. Dat gebeurde in 1959 ook al in de vermaarde Zero-tentoonstelling, maar werd daarna ondenkbaar. Aarde & Licht laat ziet dat Schoonhovens werk als boegbeeld van de Nulbeweging in het verlengde ligt van de materiekunst van Wagemaker.
25. Roger Katwijk Gallery, Prinsengracht 737
John O’Carroll: Energeia
Het oud-Griekse energeia draait om alle vormen van creatieve energie, bewuste en onbewuste processen. Op de doeken van de Iers-Britse kunstenaar John O’Carroll lijken massa, licht en kinetische energie gemakkelijk hun weg te vinden. Het verschil tussen werk voor en tijdens de lockdown: eerst een onbewuste, opgekropte energie, vervolgens een vrije energie die een doorbraak lijkt naar een nieuwe dynamiek.
26. Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314
Matea Bakula & Milena Naef: One eye and two takes on vulnerability
Vervang je een wc-rol bewust of is dat een automatisme? Bakula nam de handeling als uitgangspunt voor een serie golfkartonnen wandwerken. Naef werkt met marmer en glas. Zij past Corbusiers maatsysteem toe op het menselijk lichaam. Nieuwe contrasten zorgen voor een nieuwe beleving van de eigenschappen van de materialen.
27. Akinci, Lijnbaansgracht 317
Jaap van den Ende
Systematiek staat centraal in het werk van de 75-jarige Van den Ende, die werk toont met een abstracte, geometrische weergave van een terloopse impressie van een landschap.
28, Albada Jelgersma Gallery, Lijnbaansgracht 318
Marjolein Rothman: False Color
Rothmans schilderijen zijn in één sessie gemaakt, snel geschilderd met enkele penseelstreken. De voorstellingen van planten, die op de grens van figuratie en abstractie balanceren, komen daardoor als in een flits tevoorschijn.
29. Grimm, Van Baerlestraat 80
Saskia Noor van Imhoff: Four floating patches, secondary shoots
Saskia Noor van Imhoff maakte naam met site-specifieke installaties van neon, aluminium en plexiglas met archiefbeelden en architectonische elementen waarin ze de grenzen van begrippen als auteurschap, materiaal en tijd aftast. Daar voegt ze met deze show concepten uit de natuurlijke wereld aan toe.
30. SmithDavidson Gallery, Prinsengracht 570
Ronald A. Westerhuis: Soul by Ronald A. Westerhuis
Imposante, abstracte sculpturen van edelstaal eisen aandacht op met hun formaat, de plaatsing in de ruimte en de titels.
31. Galerie Slewe, Kerkstraat 105A
Martin Gerwers: New Works
De ervaring van de toeschouwer is het thema van de Duitser Martin Gerwers. Te zien zijn onder meer twee sculpturen uit haaks gestapelde driehoekige blokken.
32. Hermitage, Amstel 51
Evelyn Taocheng Wang: Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, pakte ik op in de avondschemering
Wang maakte in het kader van de ABN AMRO Kunstprijs acht nieuwe schilderijen en een serie tekeningen en schilderingen op rijstpapier. In Circl.ART op de Zuidas is onder de noemer Photosynthesis ander werk van Wang te zien.
En verder:
33. Martin van Zomeren, Hazenstraat 20
Ehsan Ul Haq: Homemade Equations
34. Galerie Onrust, Planciusstraat 7
Han Schuil: Heat