PlusInterview

30 jaar The Black Crowes: ‘We waren jongens zonder grote dromen’

De reünietournee om de dertigste verjaardag van het debuutalbum van The Black Crowes te vieren is uitgesteld. Wel is er een jubileumeditie van Shake Your Money Maker én goed nieuws: de ruzie tussen de broers Robinson is bijgelegd.

Stefan Raatgever
null Beeld Samir Hussein/WireImage
Beeld Samir Hussein/WireImage

Als Noel en Liam Gallagher van Oasis de grootvorsten van de muzikale broedertwist zijn, dan zijn Chris en Rich Robinson van The Black Crowes op z’n minst de kroonprinsen. De band ging in z’n inmiddels ruim dertigjarige geschiedenis twee keer uit elkaar, maar wat de Gallaghers vooralsnog niet lukte, kregen de Robinsons wel voor elkaar: ze zijn opnieuw herenigd en in staat hun vroegere succes samen te vieren.

Sterker: wie de broers deze middag naast elkaar op een krap bankje ziet zitten, ontwaart nergens de spanning die de band in zijn geschiedenis zo vaak verlamde. Want van die 30 jaar verkeerden The Black Crowes er in totaal zeven in pauzestand. De grillige loopbaan leverde twee monumentale albums op: Shake Your Money Maker (1990) en The Southern Harmony and Musical Companion (1992) waarop de hit Remedy staat.

Maar daarna leken de Robinsons vaak afgeleid door randzaken en ruzie. De breuk van 2015, had alles in zich permanent te worden. De broers wilden zonder elkaar verder, richtten eigen bands op, maar kregen ook weer ruzie over wie dan de naam The Black Crowes mocht blijven voeren. Het resultaat: een impasse.

Belangrijkste sociale kring

Jaren van drukkende onderlinge stilte later, vertelt Chris (54) die zijn drie jaar jongere broer in het gesprek vooral zwijgend, maar instemmend knikkend, naast zich weet, dat het uiteindelijk zijn kinderen – Chris heeft er twee, Rich vijf – waren die de opening forceerden. “Ze zeiden: ‘Oom Rich en jij zijn toch broers? Waarom praten jullie dan nooit met elkaar? En waarom zien wij onze neefjes en nichtjes nooit?’ Dat vond ik pijnlijk. Toen Rich en ik opgroeiden was onze familie onze belangrijkste sociale kring. Dat wilden wij onze kinderen ook geven.”

De oudste Robinson over de omstandigheden die leidden tot de verslechterde banden: “Vanaf het succes van het eerste album zijn we bijna blind in onze loopbaan gedoken en hebben we nooit de tijd genomen om te kijken hoe zo’n nieuw bestaan onze relatie beïnvloedde. In plaats van met elkaar te praten, stopten we in 2002 gewoon met de band. Toen we in 2005 weer begonnen, was er aan ons onderlinge disfunctioneren niets veranderd.”

En daarvan werd, zo zegt Chris met oplopend stemvolume, misbruik gemaakt. “Door andere bandleden, door managers, door boekingsagenten. Als de twee belangrijkste figuren in een groep niet met elkaar praten, is het voor mensen eromheen makkelijk de situatie te manipuleren en ‘verdeel en heers’ te spelen. Die situatie moesten we doorbreken, als we weer verder wilden.”

De Robinsons, toch al nooit huiverig om bandleden de wacht aan te zeggen, besloten bij hun tweede comeback geen enkele naam uit het verleden te laten terugkeren. Rich: “Dat was niet zo moeilijk. Als je geen geld meer oplevert, keren mensen zich als vanzelf van je af.”

Chris: “Natuurlijk hebben wij zelf ook schuld. We hebben elkaar te veel los gelaten. Het zou onredelijk zijn dat te ontkennen. Maar het zou pas echt oneerlijk zijn om alle schuld op ons te nemen.”

Een van de twistpunten van weleer – de wens van vooral Chris om liedjes live op te rekken tot epische lengten – is alvast uit de weg geruimd. Voor de, inmiddels naar eind dit jaar verplaatste jubileumtournee rond Shake Your Money Maker uit 1990, kondigen de twee aan het album in z’n geheel én in de originele versies te spelen.

Bescheiden wensen

Hoe kijken de twee terug op de periode die het fundament vormde voor de rest van hun muzikale leven? “We waren jongens zonder grote dromen,” zegt Chris. “Het enige wat we wilden was optreden in de lokale clubs, veel verder dachten we niet. En, om eerlijk te zijn, zo goed waren we eind jaren tachtig ook niet. Toch was er interesse van platenlabels.”

“Toen Shake Your Money Maker uitkwam, verwachtten we ook helemaal geen doorbraak. Toch werden we geboekt voor festivals. Tot in Nederland toe. Vier maanden nadat het album was uitgekomen, speelden we op Pinkpop, ’s ochtends vroeg! Maar het hielp wel: Nederland was het eerste land waar we echt succes hadden.”

Rich verheugt zich erop de songs weer precies te spelen zoals ze toen werden bedoeld. “Uiteindelijk wordt een album maar op één ding beoordeeld: goede liedjes. En eigenlijk is dat altijd onze enige ambitie geweest: goede liedjes maken.”

Shake Your Money Maker – 30th Anniversary Edition verschijnt vrijdag.

null Beeld FilmMagic for LiveNation
Beeld FilmMagic for LiveNation

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden