29 jaar na The Police probeert Fiction Plane Pinkpop te veroveren

The Police zorgde in 1979 voor een gedenkwaardig optreden op Pinkpop. Bijna dertig jaar later wil Joe Sumner met zijn band Fiction Plane in de voetsporen van zijn vader Sting treden. De Britse rockgroep hoopt in Landgraaf eveneens een onvergetelijke indruk achter te laten.

In de luxe tourbus draait de airco op volle toeren. Buiten is het guur, binnen is het behaaglijk warm. Joe Sumner, Seton Daunt en Pete Wilhoit krijgen het 'diner' geserveerd: een kartonnen doos waarin enkele bakjes friet zijn omgekiept. Een fles whisky van Jack Daniel's staat binnen handbereik.

Voor de Britse rockband is dit het ultieme leven. Geen peperdure hotels of privévliegtuigen. Nee, Fiction Plane pakt het eenvoudig aan. De gestapelde slaapplaatsen in de touringcar zijn net groot genoeg om je een keer om te draaien. Bescheiden luxe. Wat dat betreft is het contrast groot met de wereldberoemde band van de pa van Joe Sumner (31). Vader Gordon (Sting) leeft en reist wel op niveau. Het liefst praat Joe Sumner er niet over, maar dat is haast onmogelijk.

Joe Sumner zucht eens diep terwijl hij in de doos met friet graait. Tot nu toe is hij erin geslaagd om de vragen over zijn pa zo veel mogelijk te ontwijken. ''Ik praat liever over Fiction Plane. Sting is mijn vader, maar het gaat toevallig wel om onze muziek. We knokken hard om succes te krijgen. En dat wil ik het liefst bereiken zonder mijn beroemde achternaam."

Toch zijn er zo veel overeenkomsten tussen Fiction Plane en The Police, dat het onderwerp niet onbesproken kan blijven. Net als The Police bestaat Fiction Plane uit drie muzikanten. En net als zijn vader Sting speelt Joe Sumner basgitaar. Vorig jaar scoorden ze met Two Sisters hun eerste grote hit in Nederland en stond ons land net als bij The Police aan de basis van een internationale doorbraak. En toevallig ging de groep van Joe Sumner ook nog eens als support act mee op wereldreis tijdens de reünietournee van The Police. En alsof dit nog niet voldoende is staat Joe Sumner met zijn mannen 29 jaar na The Police dit weekend op Pinkpop.

Het optreden van The Police in 1979 op Pinkpop - destijds nog in Geleen - is nog altijd gedenkwaardig. Op die bloedhete pinksterdag vestigen Sting, Andy Summers en Stewart Copeland definitief hun naam in ons land, en springen na een memorabel concert in hun kleren in het zwembad. Joe Sumner kan er wel om lachen als hij de anekdote te horen krijgt. ''Ik wist het niet. Ik was pas twee jaar op dat moment. Mijn vader heeft er ook nooit over verteld. Tot enkele maanden geleden wist ik niet eens wat Pinkpop was. Dat is inmiddels wel veranderd. Iedereen vertelt ons dat Pinkpop een buitengewoon festival is. Voor ons is het een hele eer dat we op het programma staan."

''We spelen op zondag. Dat is op zich al fantastisch. Maar het is nog mooier dat Rage Against The Machine en Queens Of The Stone Age dan ook optreden. Het zijn onze favorieten. Het is als een cadeautje dat je met je verjaardag krijgt: eerst zelf het podium op en als toetje naar die twee bands kijken."

Hoewel Joe Sumner (bas), Pete Wilhoit (drums) en Seton Daunt (gitaar) het niet hardop uitspreken, hopen ze natuurlijk dat Pinkpop nieuwe deuren voor hen opent. Want hoewel de band al sinds 2001 bestaat, is de echte doorbraak in Engeland nog steeds uitgebleven. ''In Nederland hebben we ons eerste succes behaald", vertelt Pete Wilhoilt. ''In Frankrijk begint het ook te lukken, maar in Engeland zijn nog steeds veel mensen die niet weten wie Fiction Plane is."

De hit Two Sisters kwam voor Fiction Plane op het juiste moment. Het is ook het meest commerciële nummer op hun album Left side of the brain en roept zonder meer herinneringen op aan de beginjaren van The Police. Het is opvallend hoeveel gelijkenis de stem van Joe Sumner met die van zijn vader Sting heeft.

Het trio deed vorig jaar veel ervaring op door als support act van The Police mee op wereldtournee te gaan. Een geschenk uit de hemel, want Fiction Plane speelde in alle grote stadions voor tienduizenden enthousiaste mensen. Maar dit zijn nog geen wereldsterren waarvoor alles tot in de puntjes geregeld is. Ze moeten opdraven voor een handtekeningensessie en helpen daarna de roadies mee bij de opbouw van hun set. ''We werken met zijn allen keihard om hogerop te komen", zegt Joe Sumner. ''Dit hoort er ook allemaal bij." In de tourbus doden ze de tijd met een beetje tokkelen op de gitaar. Computeren en liedjes schrijven. ''In de bus zit je weliswaar op elkaars lip, maar gelukkig mogen we elkaar. Pete, Seton en ik zijn als broers voor elkaar."

Voordat Joe Sumner de touringcar verlaat pakt hij nog snel zijn digitale fototoestel. Net aangeschaft om maar vooral plaatjes te schieten van de dingen die Fiction Plane op dit moment allemaal meemaakt. ''Het zijn toch mooie herinneringen voor later. Voor ons is dit rock-'n-roll. Als we elke dag een concert kunnen spelen, zijn we zeer gelukkig." (PETER VAN DE BERG)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden